спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Відстрочення введення РРО для ФОП: буде чи не буде?

(оновлено 08.12.2020)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Останній місяць під Верховною Радою можна побачити активістів приватного бізнесу, які активно вимагають скасування введення обов'язкових касових апаратів. Що обіцяють на цей рахунок влади і кому потрібна буде каса з першого січня?

Відстрочення введення РРО для ФОП

Що було відомо?

Як ми розібрали в одній із попередніх статей РРО та програмні РРО для ФОП, касові апарати повинні були стати обов'язковими для ФОП 2,3 і 4 груп ще навесні 2020 року. У зв'язку з карантинними обмеженнями, цей термін перенесли на 1 січня 2021 року. Згідно з текстом закону, РРО потрібен підприємцям, чий річний дохід перевищує 1 млн. грн. і тим, хто використовує для оплати готівку, POS-термінал, Інтернет-еквайринг та Інтернет-банкінг.

Які штрафи загрожують підприємцям за невикористання касових апаратів відповідно до закону, ми описали в статті РРО для інтернет-магазину: штрафи і санкції за невикористання.

Що змінилося?

Багато підприємців все ще не погоджуються з обов'язковою Фіскалізація чеків. Це призвело до мітингів під Верховною Радою, в зв'язку з якими був внесений законопроект №4313, який повинен був відстрочити обов'язкове використання РРО ще на рік, тобто до 1 січня 2022. Закон був внесений в Раду 3 листопада. Закон стосувався платників єдиного податку 2,3 і 4 груп, чий річний дохід не перевищує 1 млн. Грн. Також, відстрочка стосується платників податків 2 групи, площа магазина яких не перевищує 40 квадратних метрів в місті і 60 квадратних метрів в селі. При цьому, даний пункт стосується:

  • неспеціалізованих магазинів;
  • продуктових магазинів;
  • магазинів, що торгують товарами культурного призначення;
  • магазинів, що торгують насінням, добривами, квітами;
  • магазинів, що спеціалізуються на кормах або сувенірах;
  • перукарень та салонів краси;
  • послуг готельного типу (виняток до 400 кв. м).

4 листопада законопроект був розглянутий радою, проте не був прийнятий, оскільки не набрав потрібної кількості голосів.

РРО для ФОП з 1 січня 2022 року

Незважаючи на те, що 4 листопада законопроект №4313 не було прийнято, вже 1 грудня Верховна Рада розглянула інший законопроект, №4439-д, і підтримала його, тим самим відсунувши введення касових апаратів для ФОП до 2022 року.

РРО для ФЛП

Законопроект був терміново розроблений за дорученням Дмитра Разумакова і хоча в більшості пунктів він збігається з законопроектом №4313, є деякі відмінності:

  • Граничний дохід підприємців тепер не буде обмежений 1 мільйоном гривень, а буде становити число, відповідно до мінімальної заробітної плати. Така зміна буде дозволяти враховувати при реалізації відповідних норм зміни в економічній ситуації.
  • Виключені норми застосування механізму компенсації споживачам за скаргами про порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих до суб'єктів господарювання штрафних (фінансових) санкцій.
  • Відстрочення введення РРО стосується підприємців 2-4 груп платників податків, чий дохід за рік не перевищує граничного обсягу доходу, встановленого для першої групи платників єдиного податку. Винятком є діяльність в сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.
  • Скасування штрафних санкцій за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО, і за відсутність попереднього програмування товарів в касовому апараті.
  • До 1 січня 2022 року продовжено знижені розміри штрафу за порушення вимог закону про використання РРО.

Однак говорити про те, що питання касових апаратів для приватних підприємців закрите, ще рано. Під Верховною Радою продовжуються мітинги за повне скасування РРО.

Cashalot

Cashalot - це програмний касовий апарат, який Ви можете встановіти на комп'ютер або планшет. У ньому доступна інтеграція з М.E.Doc, BAS, SAP і іншими системами. Cashalot автоматично формує звіти, спрощує реєстрацію РРО та в рази дешевше класичного РРО. Дізнайтеся більше на нашому сайті і встигніть замовити!

*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.