спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

РРО та програмні РРО для ФОП в 2020 році

(оновлено 21.05.2021)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Після опублікування закону про обов'язкове використання РРО підприємцями, у багатьох виникли питання щодо того наскільки це обов'язково. Відповідь знайти можна в тексті самого закону. Купити та зареєструвати РРО зобов'язані ФОП 2, 3 і 4 груп, з річним оборотом понад 1 млн. грн, або які торгують підакцизними товарами, побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту, і ліками. Також з 1 січня 2021 року РРО знадобиться ще ряду підприємців різних сфер торгівлі і надання послуг, а з 1 квітня 2021 року РРО буде обов'язковий для ФОП 2-4 груп, що платять єдиний податок (єдинників) незалежно від річного обороту і сфери діяльності.

РРО для ФОП

За яких оплатах обов'язково застосовувати РРО?

Варто відзначити, що ФОП, які використовують тільки безготівкові розрахунки не зобов'язані використовувати РРО навіть якщо оборот перевищує 1 млн. грн. Безготівковим вважається розрахунок при яких гроші переводяться з розрахункового рахунку покупця на рахунок продавця або коли покупець вносить оплату через банк, зараховуючи її на рахунок ФОП.

Для інших ФОП діють наступні розмежування.

РРО не потрібен РРО потрібен
Оплата через термінал самообслуговування банку Оплата через POS-термінал
Переклад з розрахункового рахунку покупця на розрахунковий рахунок продавця Інтернет-еквайринг (Liqpay, Portmone, Fondy, Wayforpay)
Переклад на рахунок продавця, внесених покупцем готівкою в касу банку на рахунок продавця Інтернет-банкінг (Приват2, Ощад24, Монобанк)

Програмні РРО та що потрібно знати про їх використання

Програмні і апаратні реєстратори можливо використовувати паралельно, а замість печатки чека, можна надати покупцеві електронний. Портативним РРО можна забезпечити кур'єра служби доставки. Для цього в заяві на реєстрацію РРО повинні стояти реквізити машини, мопеда або іншого транспортного засобу, на якому працює кур'єр.

Використання програмних РРО є з осені 2020 року, однак використання програмного РРО недоступно для пристроїв на операційній системі iOS. Написати власний програмний реєстратор може будь-який програміст, але порядок внесення його до офіційного реєстру поки не описаний.

Важливо! Використовуючи РРО, ФОП зобов'язаний формувати щоденний Z-звіт в податкову.

Щоб почати працювати з РРО, продавцям необхідно зареєструвати апарат в ДПС і провести його програмування. При реєстрації продавець отримує фіскальний номер, а при програмуванні вноситься номенклатура товарів і послуг.

Що потрібно робити, якщо робота РРО порушена?

При будь-яких порушення роботи РРО слід відразу повідомити про це податкову і розробників за формою, яка встановлена законодавством. Далі, дії залежать від того, що сталося з реєстратором.

  • РРО несправний
    • Несправний апаратний РРО. Продавець може перейти на запасний апарат або продовжувати торгівлю з використанням розрахункових книжок, але не більше 7 днів поспіль.
    • Несправний ПРРО.Проведення розрахункових операцій забороняється.
  • Перервався зв'язок з сервером ДПС. Після відновлення зв'язку, необхідно за затвердженою формою повідомити контролюючому органу про час початку і завершення проведення розрахункових операцій.
    • Зв'язок втрачено з апаратним РРО. Продавець може перейти на запасний апарат або продовжувати торгівлю з використанням розрахункових книжок, але не більше 7 днів поспіль.
    • Зв'язок втрачена з ПРРО. Дозволено продовжувати проводити розрахункові операції через РРО, оскільки дані зберігаються і після відновлення зв'язку, передаються на податковий сервер.

Cashalot

Компанія M.E.Doc представила власний ПРРО Cashalot, який підходить як торговим точкам, так і виробникам. Cashalot підтримує різні види оплат, має набір готових довідників і особистий кабінет з налаштуванням доступу для кожного працівника компанії. З ПРРО легко організувати будь-яку кількість кас, а програма сама сформує звіт за вас. Замовляйте Cashalot на нашому сайті і починайте працювати з РРО просто.

*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.