спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Використання РРО та штрафи: чого чекати з 01 жовтня?

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

З 01 серпня 2023 року набрав чинності Закон 3219, який також торкнувся сфери застосування РРО. Тому розберемо норми, що вже вступили в дію та ті, що будуть актуальними з 01 жовтня.

Важливо: всі зміни, що вносилися в РРО-законодавство, нікого не звільняли від застосування РРО, вони тільки знімали відповідальність за порушення відповідних законодавчих норм.

Тому зараз виникає багато питань.

Хто зможе зараз порушувати правила застосування РРО безкарно?

Після 01 жовтня суб'єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення вимог закону про РРО за умови, що продаж товарів, робіт чи послуг відбувається на тимчасово окупованих територіях та там, де відбуваються активні бойові дії.

Відповідальність не настає до дати завершення окупації або ж припинення активних бойових дій. Цю інформацію знайдете в Переліку 309.

Чи буде покарання для тих, хто порушив правила раніше?

Суб'єкти господарювання звільняються від відповідальності за порушення, вчинені ними у період з 01 січня 22 до 01 жовтня 23 року. Тобто, за покарання «заднім числом» можна не перейматися.

Але є види діяльності, що не підпадають під звільнення від відповідальності за РРО-порушення.

Кого штрафуватимуть навіть під час воєнного стану?

  • Продавців підакцизних товарів.

Ця категорія підприємців завжди потрапляла під перевірки і під штрафні санкції. І перепоною тому не були ні карантин, ні воєнний стан.

  • Ті, хто здійснює діяльність у сфері купівлі-продажу іноземної валюти.

Ось це новина, бо цієї категорії окремо не було виділено під час старої редакції.

  • Ті, хто здійснює діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор.

І таких суб’єктів також додали. Тож, будьте уважні.

Чи для всіх закон буде однаково суворим?

Полегшена міра відповідальності встановлена лише для ФОП-платників єдиного податку за умови, що вони не зареєстровані платниками податку на додану вартість, які здійснюють діяльність з продажу товарів.

Крім підакцизних товарів, технічно складно-побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів.

Яким саме буде покарання?

Порушник несе фінансову відповідальність у розмірі:

  • 25% вартості проданих товарів, робіт чи послуг за порушення, вчинене вперше;
  • 50% вартості проданих товарів, робіт чи послуг за кожне наступне порушення.

Для решти платників, а це юридичні особи, ФОПи на загальній системі, ФОПи, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових пристроїв, реалізацію лікарських засобів чи медпрепаратів, реалізацію підакцизних товарів та реалізацію дорогоцінних металів та каміння, будуть діяти старі штрафи.

Відповідно вимог пункту 1 ст. 17 Закону 265/95, до суб'єктів господарювання за невидачу (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

  • 100 % вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;
  • 150 %, вартості проданих з порушеннями товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення.

Протягом якого періоду застосовуються такі штрафи?

Така міра відповідальності застосовуватиметься протягом періоду з 1 серпня 23 року по 31 липня 25-го року, але не пізніше, ніж дата припинення або скасування воєнного стану.

Яких порушень це стосується?

Штрафи будуть застосовані при вчиненні наступних видів порушень:

  1. Проведено розрахункові операції з використанням РРО, програмного РРО або РК на неповну суму вартості проданих товарів, наданих послуг.
  2. Не проведено розрахункові операції через РРО, програмний РРО з фіскальним режимом роботи.
  3. Не видано у паперовій або в електронній формі відповідний розрахунковий документ, що підтверджує виконання розрахункової операції.

Тож, штрафи таки є, вони суттєві і їх дійсно хотілось би уникнути. Як це зробити з мінімальними витратами?

Зверніть увагу на сучасний веб-сервіс СОТА Каса. Це швидка реєстрація чеків та їх відправка покупцям зручним способом:

  • за допомогою QR-коду;
  • через месенджер;
  • e-mail;
  • SMS-повідомлення.

Сервіс доступний з комп’ютера, ноутбука, планшета або смартфона. І ви можете побачити, як все працює в режимі реального часу.

Отримати консультацію

На що ще звернути увагу?

Є ще одна зміна, яка стосується використання ПРРО або ж програмного РРО. Мова про період відсутності зв'язку з фіскальним сервером.

З 01 серпня відповідно до статті 5 Закону про РРО використання програмного РРО у період відсутності зв'язку з фіскальним сервером контролюючого органу без отриманого в контролюючому органі діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, забороняється.

Ця норма була призупинена на початку війни, а зараз знову почала діяти.

Щоб уникнути штрафів, вибирайте зручне програмне забезпечення Cashalot. Цей ПРРО – сучасна альтернатива класичному РРО зі швидкою реєстрацією та миттєвою онлайн-фіскалізацією чеків. Це комплексне рішення, яке відмінно підходить як для маленьких торгових точок, так і для великих компаній. Використовується для оформлення товарів в роздрібній торгівлі в стаціонарному приміщенні або на виїзді. Дозволяє вести облік реалізованих товарів як в онлайн, та і в оффлайн-режимі.

Більше про Cashalot
Важливо: проведення розрахункових операцій у режимі офлайн та використання фіскальних номерів із діапазону фіскальних номерів, сформованих фіскальним сервером контролюючого органу, як і раніше, можуть здійснюватися з перевищенням строків, встановлених законом про РРО.

Тож бачимо, що Закон 3219 звузив коло користувачів РРО, які могли фактично працювати без його застосування. Але за старі порушення можна не хвилюватися. Що ж до суб'єктів господарювання, які перебувають на окупованих територіях та на територіях можливих і активних бойових дій, вони й надалі

*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.