спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Помилки в податковій декларації з податку на прибуток: як виправити і врахувати штрафи?

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Навіть самий професійний бухгалтер може робити помилки при подачі звітності. Звичайно, краще б помилок уникати зовсім, але іноді вони все ж трапляються і тоді варто заздалегідь знати як і до якого терміну можна внести виправлення. У цій статті ми розглянемо таку можливість для податкової декларації на прибуток.

Чи можуть бути виправлені помилки в податковій декларації на прибуток?

Можуть. Для виправлення є два шляхи:

  • сплатити суму недоплати та 3% штрафу від цієї суми, після чого надати уточнюючу декларацію (розрахунок) за діючою формою;
  • вказати уточнюючі розрахунки в складі декларації з наступного податкового періоду, а також заплатити суму недоплати та штраф у 5% від такої суми;
  • подати нову декларацію з виправленими показниками до крайнього терміну за той же звітний період (в такому випадку штрафи не застосовуються).

Терміни виправлення податкової декларації на прибуток

Виправляти помилки необхідно до закінчення терміну давності - 1095 календарних днів з дати наступної за граничним днем подання декларації з помилкою або за днем фактичного подання декларації (якщо декларація була надана пізніше граничного терміну).

Якщо не подати уточнюючу декларацію протягом 20 робочих днів після дати складання довідки про проведення електронної перевірки органом, який встановив порушення, цей орган має право провести позапланову перевірку платника за відповідний декларації податковий період.

Варто враховувати, що штрафи в 3% і 5% нараховуються коли у платника на момент виникнення помилки, в картці платника податків стоїть переплата. Якщо переплата присутня на момент виникнення штрафу, вона може бути врахована як сплата штрафу.

Терміни сплати податкового зобов'язання становлять:

  • до моменту подання уточнюючої декларації, в разі її подачі;
  • 10 календарних днів після останнього дня граничного строку подання декларації, у разі виправлення помилок у поточній декларації.

Як змінюється фінансова звітність в зв'язку з помилкою в декларації?

Якщо при виправленні декларації відбуваються зміни в показниках фінансової звітності, необхідно подати виправлену фінансову звітність. Якщо показники фінансової звітності не змінюються, то подавати її повторно не потрібно.

Важливо! Платник податків має право подати доповнення до декларації у довільній формі, щоб вони були використані контролюючим органом при аналізі показників декларації. Цей факт необхідно відмітити в спеціально відведеному місці декларації.

*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.