спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 141

Застосування програмних РРО або онлайн кас

(оновлено 21.05.2021)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

З тих пір, як підприємців зобов'язали мати РРО, багато хто задається питанням як скоротити витрати на цю покупку і прискорити процес реєстрації розрахункових операцій. У пошукових системах стали частими запити на кшталт "коли застосовувати онлайн-каси" або "кому потрібно встановити онлайн касу".

хто повинен застосовувати онлайн касу

Варто почати з того, що в Україні поняття "онлайн-каса" потрапило з Росії. Програми, які виконують аналогічні функції згідно з українським законодавством розробники називають програмними РРО або ПРРО.

Хто повинен застосовувати онлайн-касу?

Згідно п.296.10 податкового кодексу України, реєстратор розрахункових операцій зобов'язані застосовувати платники єдиного податку з другої по четверту групу, якщо:

  • річний дохід ФОП становить понад 1 млн. грн (використання РРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного після виникнення цього перевищення);
  • ФОП займається реалізацією побутових товарів, що підлягають гарантії (технічно складних побутових товарів);
  • ФОП займається реалізацією медикаментів або виробів медичного призначення (незалежно від групи платника єдиного податку);
  • ФОП займається реалізацією паливно-мастильних матеріалів обсягами до 20 л або діяльністю пов'язаної з продажем слабоалкогольних напоїв.

Згідно з тією ж статтею, з 1 жовтня 2020 року, стане обов'язковим використання РРО для:

  • ФОП, що реалізують товари або послуги через Інтернет;
  • ФОП, що реалізують ювелірні вироби та побутові вироби з дорогоцінними металами і камінням;
  • власників магазинів Б/У-товарів;
  • громадського харчування;
  • турагентств і туроператорів;
  • готелів і хостелів;
  • реалізаторів текстилю (крім реалізації за готівку на ринках);
  • реалізаторів деталей і інструментів для автомобілів.

З 1 січня 2021 року використання РРО стане обов'язковим для всіх ФОП другої, третьої і четвертої групи, незалежно від річного доходу та виду діяльності.

У законі для ФОП вказана можливість використання програмного РРО або онлайн-каси.

Як застосовувати онлайн-касу (ПРРО)?

Кожен розробник дає своїй програмі різний набір функцій, але найважливіші складові залишаються однаковими. Вони всі реєструють касу ФОП і фіскалізіруют чеки. Також багато хто уявляє можливість роздрукувати чек покупцеві за допомогою додаткового обладнання, або відправити електронну версію чека на електронну пошту або на номер телефону через месенджери. Крім цього, ПРРО можуть автоматично складати обов'язковий щоденний звіт в податкову службу, інтегруватися з бухгалтерськими програмами, розраховувати податки і багато іншого.

Як зареєструвати онлайн-касу або ПРРО?

Як і класичний касовий апарат, віртуальний необхідно зареєструвати і отримати фіскальний номер. Важливо враховувати, що при реєстрації портативної каси, наприклад, для кур'єра, необхідно в реєстраційній формі вказувати реквізити машини або іншого транспортного засобу, на якому кур'єр здійснює доставку.

Зареєструвати онлайн-касу необхідно через єдине вікно, в електронному вигляді, для цього потрібно подати форму 1-прро з інформацією про користувача. У разі реєстрації більш, ніж одного РРО, користувач отримає набір фіскальних номерів, які будуть присвоюватися кожному пробитому чеку.

Підсумки. Хто зобов'язаний ставити онлайн-касу?

  • Онлайн-каса - це програмний РРО.
  • Застосовувати саме програмний РРО не обов'язково, можна обмежитися класичним.
  • З 1 січня 2021 року використання РРО стане обов'язковим для всіх ФОП другої, третьої і четвертої груп.

Cashalot

Cashalot ― це програмний РРО, в якому доступна інтеграція з М.E.Doc, BAS, SAP і іншими системами. Cashalot автоматично формує звіти, спрощує реєстрацію РРО та в рази дешевше класичного РРО. Дізнайтеся більше на нашому сайті і встигніть замовити!

*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.