спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Нарахування та виплата зарплати в BAS Бухгалтерія

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

В цій статті розглянемо механізм розрахунку та виплата заробітної плати, в тому числі відпускних і лікарняних, реалізований у типовій конфігурації BAS Бухгалтерія, редакція 1.2.

В конфігурації BAS Бухгалтерія розрахунок та виплата заробітної плати, в тому числі премій, відпускних і лікарняних, проводиться в два етапи:

  • розрахунок суми заробітної плати (лікарняних, відпускних, премій), суми податків та утримань по кожному співробітнику;
  • оформлення платіжних документів з виплати заробітної плати (премій, відпускних і лікарняних) і перерахування внесків і податків.

Нарахування заробітної плати в програмі BAS Бухгалтерія здійснюємо в розділі меню Зарплата і кадриЗарплатаНарахування зарплатиСтворити.

У відкритому документі Нарахування зарплатив шапці заповніть наступні поля:

  1. Організація – заповнюється автоматично або вибирається потрібна.
  2. Місяць нарахування –за замовчуванням встановлюється минулий місяць. За потреби цю інформацію можна змінити.

Якщо документ був заповнений і розрахований, при зміні періоду нарахувань покажеться попередження про те, що зміна місяця нарахування призведе до перезаповнення документа.

  1. Дата – автоматично заповнюється поточною датою, зазвичай документ проводиться останнім днем місяця.
  2. Номер – автоматично заповнюється після проведення документа.
  3. Підрозділ – заповнюється, якщо необхідно нарахувати зарплату певного підрозділу організації.

Табличні частини документа заповнюються за допомогою кнопок:

  1. Заповнити – заповнюються суми за даними кадрового обліку про місця роботи співробітників та їх планові нарахування, по всій організації або зазначеному підрозділу.
  2. Підбір – для підбору певних співробітників.

У документі Нарахування зарплати передбачені такі функціональні можливості:

  1. Автоматичне заповнення інформації про норму днів (годин) і кількості відпрацьованого часу за місяць. За потреби цю інформацію можна відкоригувати вручну.

Якщо після заповнення і розрахунку документа Нарахування зарплати була змінена кількість відпрацьованого часу за місяць, необхідно виконати перерахунок документа по кнопці Перерахувати.

  1. Автоматичний розрахунок і заповнення суми зарплати співробітників, нарахованих і утриманих податків. Для цього в шапці документа призначені кнопки Заповнити і Перерахувати.

Кнопка Заповнити використовується для розрахунку і заповнення всього документа за всіма закладками. Якщо сума нарахованої заробітної плати була відкоригована вручну, перерахунок податків і зборів необхідно виконати за допомогою кнопки Перерахувати.

Тільки для повного обліку нарахувань передбачена можливість коригування сум податків і внесків без перерахунку документа в цілому. Для цього на відповідній закладці слід встановити прапор Коригувати і вручну внести зміни.

  1. Автоматичне заповнення даних на закладках Нарахування, ПДФО, Утримання і Внески ФОП як за всією організацією в цілому, так і за працівниками конкретного підрозділу організації. Для цього необхідно залишити реквізит Підрозділ незаповненим або вибрати конкретний підрозділ і після цього виконувати заповнення та розрахунок документа Нарахування зарплати.
  1. Нарахування відпускних, лікарняних або премій вносяться в документ вручну. Для того, щоб додати рядок в документі Нарахування зарплати натисніть кнопку Додати і в новоствореному рядку виберіть потрібного співробітника та необхідне нарахування, також вкажіть суму або натисніть кнопку і в скопійованому рядку виберіть потрібне нарахування та вкажіть суму.
  1. Перегляд результатів розрахунку за кожним працівником у вигляді розрахункового листа є безпосередньо в документі. Для цього необхідно перейти за посиланням Докладніше див. Розрахунковий листок. При відкритті посилання буде автоматично сформований звіт Розрахунковий листок працівника, на якому встановлений курсор на закладці Нарахування.

Перевірити правильність сформованих проводок з відображення заробітної плати в бухгалтерському обліку можна безпосередньо в документі нарахування після його проведення за допомогою кнопки на верхній панелі документа.

Розрахунок заробітної плати за першу половину місяця в BAS Бухгалтерія

Для розрахунку заробітної плати за першу половину місяця створіть документ Нарахування зарплатиз відміткою Попередній розрахунок.

Документи такого виду служать тільки для попереднього розрахунку і не здійснюють розрахунок ЄСВ і ПДФО, не формують проводок та не впливають на результати подальшого повного розрахунку заробітної плати. Вкладки з розрахунком утримань, податків та внесків також будуть недоступні.

Такий документ враховує тільки основні нарахування співробітників (оклади) і відпрацьований час від початку місяця до дати формування документу.

Виплата заробітної плати та Авансу (за попереднім розрахунком) за мінусом податків в програмі BAS Бухгалтерія здійснюється в розділі меню Зарплата і кадри Виплата зарплати Відомості в банк ( Відомості в касу ) залежно від способу видачі коштів – Створити.

В конфігурації також передбачена виплата авансу фіксованою сумою.

Для цього потрібно внести суми авансу в розділі меню Зарплата і кадриВиплата зарплатиАванси співробітникам.

Ці суми не потрапляють до документу Нарахування зарплати, а виплачуються документом Відомості в банк ( Відомості в касу ) з видом виплати Аванс. В цьому випадку податки при виплаті розраховуються від зворотного (зверху), щоб сума до виплати дорівнювала вказаному авансу.

Оформлення платіжних документів на виплату зарплати

Для відображення в регламентованому обліку виплати заробітної плати в програмі BAS Бухгалтерія здійснюється, залежно від способу видачі коштів, оформленням одним із документів:

  1. Видатковий касовий ордерз видом операціїВиплата заробітної плати по відомостях при відображенні виплати зарплати всім співробітникам одним видатковим касовим ордером. Документ може бути сформований за допомогою механізму Створити на підставі документа Відомість в касу або вручну.
  1. Списання з банківського рахунку з видом операції Перерахування заробітної плати при виплаті зарплати через банк. Документ може бути сформований за допомогою механізму Створити на підставі документа Відомість в банк або вручну.

Перерахування податків і внесків з нарахованої заробітної плати

Під час виплати заробітної плати повинні бути сформовані документи для сплати в бюджет податків і внесків. Ці документи можуть бути сформовані вручну і автоматично.

Автоматичне формування документів здійснюється за допомогою кнопки Документи за податками на командній панелі документа Відомість в банк або Відомість в касу або за допомогою обробки Формування платіжних документів по податках. Для цього потрібно її відкрити в розділі Зарплата і кадри в групі Сервіс та вибрати обробку.

або

В обробці слід вказати необхідну Дату,Статтю руху грошових коштів, відомість(мості) у табличній частині Зарплатні відомості, зазначити податки і внески, за якими повинні бути сформовані документи списання, а за допомогою кнопок Створити документи і Провести документи сформувати і провести документи перерахування.

Перевіряємо заповнені і проведені документи Списання з банківського рахунку з видом операції Перерахування податків/внесків по заробітній платі.

автор
  • Діючий бухгалтер зі стажем більше 20 років та досвідом роботи на всіх дільницях обліку. Працювала на посадах головного бухгалтера та бухгалтера-експерта з консультування в програмі обліку.
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.