спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Лікарняний в період відпустки: як відобразити в BAS Бухгалтерія ПРОФ

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

В статті описана ситуація коли співробітник організації, що знаходиться у щорічній відпустці, захворів та надає в бухгалтерію листок непрацездатності. Приклад наводимо у конфігураціїBAS Бухгалтерія ПРОФ, ред. 1.2.

Приклад

Співробітник підприємства ТОВ «Добро» Абдулов Ю.В., згідно з графіком відпусток, знаходився у щорічній відпустці з 12 по 31 січня 2024 р. та захворів в період з 24 по 30 січня 2024 р. (7 днів).

Нарахування заробітної плати та відпускних.

Нарахування заробітної плати та відпускних здійснюємо до отримання е-лікарняного через кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг ПФУ (абз. 6 п. 2 розд. ІІ Порядку № 1234).

Сума нарахованої заробітної плати за період з 01 по 11 січня 2024 р. (8 р.д.) –
4 545,45 грн.

Сума нарахованих відпускних (20 днів) – 6 570,35 грн.

Розрахунок заробітної плати та нарахування відпускних виконується документом Нарахування зарплати у розділі Зарплата і кадри, група Зарплата. Автоматичне заповнення і розрахунок документа за всіма плановими нарахуваннями співробітників виконується за допомогою кнопки Заповнити.

Якщо необхідно нарахувати зарплату не всім, а конкретним співробітникам, документ слід заповнити за допомогою кнопки Підбір. Заробітна плата розраховується за весь календарний місяць. Для вірного відображення розміру оплати праці за відпрацьований час в колонках Дата початку і Дата закінчення вказуємо період відпрацьованих днів.

Для нарахування відпускних в документі Нарахування зарплати:

  • кнопкою Додати або в меню табличної частини кнопкою додаємо рядки і вказуємо співробітника, якому нараховуються відпускні – Абдулов Юрій Володимирович;
  • заповнюємо інформацію про Підрозділ і Посаду співробітника;
  • в колонці Нарахування вказуємо вид розрахунку Оплата відпустки;
  • в колонці Розмір вказуємо суму відпускних в гривнях;
  • в колонках Дата початку і Дата закінчення вказуємо період щорічної відпустки;
  • кнопкою Перерахувати здійснюємо перерахунок податків і зборів.

Сторно нарахованих відпускних

В лютому 2024 р. бухгалтерією отриманий особистий е-лікарняний працівника, в якому вказаний період непрацездатності з 24 по 30 січня р. Розрахунковий період за січень 2024 р., в якому нараховані відпускні, вже «закритий». Тому в лютому 2024р. здійснюємо сторно нарахованих відпускних за період з 24 по 30 січня 2024 р.

Сума сторно нарахованих відпускних (7 днів) – (- 2 299,62 грн.)

Сторно нарахованої оплати відпускних здійснюємо документом Нарахування зарплати у розділі Зарплата і кадри, група Зарплата. Заповнюємо всі реквізити документа як описано вище, але в колонці Розмір вказуємо суму відпускних в гривнях з від'ємним значенням.

Розрахунок та нарахування листка непрацездатності

Здійснюємо розрахунок та нарахування особистого листка непрацездатності за період з 24 по 30 січня 2024 р. Розрахунковий період за січень 2024 р. вже «закритий», тому нараховуємо в лютому 2024р. і вказуємо період січня 2024 р.

Сума нарахованих лікарняних за рахунок підприємства (5 днів) – 1 550,25 грн.

Сума нарахованих лікарняних за рахунок ФСС (2 днів) – 620,10 грн.

Лікарняний по доглядуза дитиною (іншим членом сім’ї) у період щорічної відпустки оплаті не підлягає та відпустку не продовжують і не переносять. Пояснюється це тим, що у трудовому законодавстві йдеться про хворобу в період відпустки саме працівника.

Працівник відділу кадрів складає додаток до Табеля обліку використання робочого часу з уточненими показниками на співробітника, який захворів у відпустці.

Замість днів відпустки («В» — основна щорічна відпустка) проставляє оплачувані дні хвороби працівника відповідно до даних е-лікарняного («ТН»).

Навпроти рядка з даними на такого працівника робить запис про дані додатка до Табеля (якщо він складається в паперовому вигляді).

!!! Програмне ведення Табеля обліку використання робочого часу не реалізоване в конфігурації BAS Бухгалтерія ПРОФ.

Для відображення нарахування розрахованих лікарняних за рахунок підприємства і за рахунок ФСС, в документі Нарахування зарплати:

  • кнопкою Додати додаємо рядки і вказуємо співробітника, якому нараховуємо лікарняні – Абдулов Юрій Володимирович;
  • заповнюємо інформацію про Підрозділ і Посаду співробітника;
  • в колонці Нарахування вказуємо види розрахунків, а саме Оплата лікарняних (за рах. підпр.) та Оплата лікарняних (за рах. ФСС);
  • в колонці Розмір – суми нарахованих лікарняних в гривнях, пропорційно розрахунку;
  • в колонках Дата початку і Дата закінчення вказуємо періоди перебування співробітника на лікарняному;
  • кнопкою Перерахувати здійснюємо перерахунок податків і зборів.

Продовження відпустки на невикористані дні

Здійснюємо розрахунок та нарахування за дні відпустки на невикористані дні співробітнику у лютому 2024р., згідно з його заявою та наказом про продовження (перенесення) відпустки.

Сума нарахованих відпускних (6 днів) – 1 971,11 грн.

Якщо у період відпустки настала непрацездатність співробітника, у нього є право на:

  • перенесення невикористаних днів на інший період;
  • продовження цієї відпустки на невикористані дні.

Це передбачено п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки.

Своє бажання продовжити відпустку співробітник має озвучити у формі заяви у довільній формі. А після цього роботодавець видає наказ (розпорядження) про продовження (перенесення) відпустки.

У цьому випадку необхідно відобразити нарахування щорічної відпустки за період з 01 по 06 лютого 2024 р.

У переобчисленні суми належних співробітнику відпускних немає необхідності. Річ у тім, що в описаній ситуації відпустка продовжується і дата першого дня відпустки після хвороби припадає на 31 січня 2024 р. та продовжується у лютому 2024р.

Нарахування розрахованих відпускних виконується за стандартною методикою, описаною вище.

При цьому працівник відділу кадрів вносить зміни до графіку відпусток відповідно до виданого наказу (розпорядження).

Програмне ведення графіку відпусток не реалізоване в конфігурації BAS Бухгалтерія ПРОФ.

Перевіряємо правильність нарахування заробітної плати за допомогою Розрахункового листка, який сформуємо безпосередньо з документа Нарахування зарплати за кнопкою Розрахунковий листок.

автор
  • Діючий бухгалтер зі стажем більше 20 років та досвідом роботи на всіх дільницях обліку. Працювала на посадах головного бухгалтера та бухгалтера-експерта з консультування в програмі обліку.
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.