спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Як легально отримувати перекази на карту і не хвилюватися за оподаткування

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Це можна реалізувати за допомогою ключ-карти підприємця. І далі про таку картку.

Останнім часом досить багато інформації і новин про те, що отримувати платежі за підприємницьку діяльність на особисту картку заборонено. І це правда! Але суть в тому, що озвучити штраф – це лише констатація проблеми, а її потрібно вирішувати.

Якраз ключ-карта підприємця – єдиний спосіб отримувати платежі і легально з них платити податок.

Суть ключ-картки або, як ще її називають, корпоративної картки в тому, що вона приєднується до підприємницького рахунку. Який, в свою чергу, реєструється в податковій.

І ви спокійно можете здавати звітність з прибутку, включаючи до неї дані з корпоративної картки. Податкова та банки теж знають, що це карта ФОПа: гроші, що надійшли туди, будуть оподатковуватись за ставкою податку підприємця, а не фізичної особи.

Чому не можна отримувати прибутки за підприємницьку діяльність на особисту картку?

Найпростіше пояснення в тому, що банк, скоріш за все, з часом вас просто заблокує. А з ключ-карткою цього не станеться: ви зможете пояснити, що це гроші, отримані в результаті вашої підприємницької діяльності.

Насправді це такий самий картковий номер, як і у звичайної картки фізичної особи. Тобто, клієнт просто буде платити і може навіть не здогадуватися, що зараз оплату робить саме на ключ-карту.

Але є і певні нюанси її використання, які вам потрібно знати. Принципове питання – дотримання вимог закону про касовий апарат: якщо ви отримуєте оплати на ключ-карту від клієнтів, то, як правило, податкова вважає таке надходження саме розрахунковою операцію. А значить, потрібно мати касовий апарат.

Проте є і певні нюанси, коли він не потрібен.

Що ще треба врахувати

Ключ-карту ви можете використовувати як для отримання грошей, так і для здійснення виплат. Тобто, дозволено з неї платити, знімати гроші в банкоматі або в касі банку. По суті, спектр використання такий самий, як і в звичайної картки, але тут теж є свої особливості.

Наприклад, коли ви отримуєте платежі на ключ-карту з інших банків, тобто не з того, в якому відкрито картку, встановлюється банківський ліміт. Якщо сума надходжень перевищує 30000 грн в місяць, платежі автоматично будуть відхилятися банком.

Наприклад: вам заплатили раз – 5000 грн., другий – 5000 грн., потім 20000 грн. Разом це оплата 30000 грн. Якщо ці оплати були з інших банків, то будь-який інший платіж не з вашого банку буде автоматично відхилений, він повернеться платнику.

Щоб обійти цей ліміт, є декілька способів:

  • зробити так, щоб на ключ-карту платили з того самого банку, в якому вона у вас відкрита;
  • давати реквізити оплати IBAN – це міжнародний номер банківського рахунку, тобто великий довгий розрахунковий рахунок, де цього ліміту в 30000 грн. немає.

Важливо: на ключ-карту не варто отримувати перекази від родичів, допомогу від друзів чи якісь особисті кошти. Податкова може попросити у вас заплатити з цих сум податки і включити кошти в декларацію.

Якщо ви вирішите витрачати гроші з ключа-карти, теж виникають певні обмеження.

В принципі, проводити оплати юридичним особам, тобто оплачувати карткою у великих супермаркетах, на автозаправках ви можете без обмежень. Але, якщо платити фізичним особам-підприємцям, ви стаєте податковим агентом і маєте подати звіт 4 ДФ, де відмітити, що ви здійснили таку конкретну оплату. Якщо ви цього не зробите, є ризик отримати штраф.

Якщо ви платите з ключа-карти фізичній особі за товар чи переводите гроші своєму родичу, ви теж виступаєте податковим агентом і повинні подати звіт 4 ДФ. Більше того, вам також потрібно утримати 18% податку на дохід і 1,5% військового збору. Щоб цього не робити, потрібно перекинути кошти з ключа-карти на свою особисту картку, а вже тоді зробити переказ.

Якщо ви вирішите знімати гроші готівкою в банкоматі або в касі банку

У кожного банку є свої обмеження на зняття готівки. Також ліміт може бути встановлений і на конкретні види карт.

Коли хочете зняти гроші в касі банку, стандартний ліміт – 50000 грн в день. При необхідності зняти більшу суму, банк буде запитувати вас призначення цієї готівки, а також запитає, чому не можна зробити безготівковий платіж. Якщо ви зможете адекватно пояснити ситуацію, ліміт може бути збільшено.

Чи можна з ключ-карти платити за кордон?

Наприклад, купити товари для себе на AliExpress чи на Amazon якісь замовлення зробити.

Ні! З ключа-карти ви це робити не можете, оскільки це гривневий рахунок. Вам треба придбати валюту в банку і тоді робити оплату. Але, якщо ви купили валюту, потрібно підтвердити її призначення, тобто мати якийсь договір з постачальником з-за кордону. Тільки так.

Сподіваємося, ця інформація була для вас корисною і актуальною!

автор
  • методист Актив-Софт
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.