спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Вигідна система оподаткування для ФОП та ТОВ у 2021 році

(оновлено 20.01.2021)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Власний стартап ― мрія багатьох. Але з самого початку підприємці стикаються з багатьма проблемами, в тому числі, з вибором системи оподаткування під час реєстрації фізичної особи підприємця. Чим відрізняються групи оподаткування та як вибрати вигідну? Давайте розберемося.

Як вибрати вигідну систему оподаткування?

Якщо ви вже зареєстрували ФОП або тільки плануєте реєструвати, одним з ключових факторів отримання Вами прибутку слугуватиме саме коректне обрання системи оподаткування. Через те, що деякі підприємці роблять помилки при виборі, вони потім сплачують більше податків, ніж мають сплачувати, або ж взагалі, стикаються з проблемами з податковою службою. Отже, щоб вибрати вигідну систему оподаткування ФОП, варто розібратися як працює кожна із них.

Системи оподаткування ФОП та ТОВ

Для ФОП та ТОВ у 2021 році залишається чотири групи платників єдиного податку, та загальна система оподаткування. Перша група створена для торгівлі на ринках, четверта - для аграріїв. Загальна система та друга з третьою групи - найрозповсюдженіші в Україні.

Перша група ФОП сплачує єдиний податок та ЄСВ, має ліміт 1 002 000 грн річного обороту, має право займатися торгівлею на ринках та надавати побутові послуги населенню. Види послуг перераховані в пункті 291.7 ПКУ.

Друга група ФОП сплачує Єдиний соціальний внесок та єдиний податок фіксовано щомісяця, має ліміт 5 004 000 гривень обороту на рік. 2 група має право займатися ресторанним господарством, виробництвом та продажем товарів, а також наданням послуг населенню та платникам єдиного податку. Для IT-сфери, наприклад, не завжди підходить така система оподаткування.

Третя група ФОП сплачує ЄСВ та 5% податку від прибутку і має ліміт 7 002 000 грн річного обороту. Ця група також підходить для юридичних осіб та дозволяє надавати послуги без обмежень.

Четверта група створена - для аграріїв та має власні умови реєстрації.

Загальна система оподаткування

Також є загальна система, яка підходить тим підприємцям, які заробляють на різниці між придбаним та проданим товаром. Облік на Загальній системі складніший. Там ФОП та ТОВ платять 18% податку від прибутку (не обороту, а саме прибутку). Тобто Ви купили товар за 1000 гривень, продали за 1200 гривень, податок платите саме з двохсот зароблених гривень. У випадку якщо прибуток юридичної особи перевищує за рік 1 млн. грн, компанія має сплачувати ПДВ.

Зареєструватися платником ПДВ компанія може і до досягнення цього показника, у такому випадку система оподаткування змінюється.

Щоб розібратися в тому, яка система підходить Вам найбільше, перейдіть за посиланням та прорахуйте на калькуляторі скільки податків сплачуватиме ваш бізнес на кожній системі оподаткування.

Таблиця прорахунку податків.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1jSL3XP9U_xMFoMUo2zskmjXL47JnK550OQY99daPzOA/edit?usp=sharing

Щоб користуватися таблицею, в лівому верхньому куті потрібно натиснути "Файл", а потім "Створити копію". Після цього Ви зможете заповнити поля, виділені зеленим кольором та отримати результати порівняння. Якщо хоча б один показник у стовпчику виділяється червоним, то ця система оподаткування для Вашого бізнесу не підходить. Рядок "ВСЬОГО ПОДАТКІВ НА МІСЯЦЬ" вказує на те, скільки податків Ви сплачуватимете на кожній з систем оподаткування.

*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.