спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Електронні лікарняні знову перенесли: що потрібно знати роботодавцю

(оновлено 16.09.2021)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Дата повного переходу на електронні лікарняні знову перенесена, а фонд соцстрахування пояснив, як роботодавцю відрізнити е-лікарняний: первинний або продовження попереднього.

МОЗ наказом № 1836 від 28.08.2021р. переніс остаточну дату, з якої лікарняні повинні бути тільки електронними, з 1 вересня на 1 жовтня. Таким чином, до 1 жовтня медзакладу можуть видавати і електронні лікарняні в новому форматі, і паперові старих бланках.

Як визначити дату видачі лікарняного

Крім того, наказом визначено, що до 1 жовтня 2021 р лікарняний листок вважається виданим через 5 днів після його закриття.

Приклад: якщо електронний лікарняний закритий 31 серпня, він вважається виданим працівникові 6 вересня, через 5 днів.

Саме з цієї дати, комісія або уповноважений із соцстраху роботодавця повинні розглянути цей лікарняний лист, прийняти по ньому рішення і оформити протокол. Також через певний час з'явиться можливість переглядати е-лікарняні через портал ДІЯ. Як бачите законодавці кожен день підносять нам все нові і нові сюрпризи.

Як відрізнити первинний лист від продовження лікарняного

Фонд соцстраху пояснив, як роботодавцю в електронному лікарняному зрозуміти, чи є він первинним або продовженням раніше виданого листка непрацездатності. Це важливо для роботодавця, який повинен сплатити перші 5 днів за свій рахунок, незалежно від того, скількома лікарняними листами вона оформлюється.

У паперовому листку непрацездатності чітко видна відмітка про те, первинний лист або продовження, а в електронному такої позначки немає. Якщо один випадок непрацездатності оформлений декількома е-лікарняними листами, які є продовженням один одного, то унікальний номер в разі непрацездатності, у всіх цих лікарняних листів буде однаковий, хоча номера самих лікарняних будуть відрізнятися.

Які відомості є в особистому кабінеті ПФУ

Пенсійний фонд України оновив інтерфейси особистих кабінетів, і тепер ми можемо побачити не тільки номер е-лікарняного листа, а й номер випадку непрацездатності. Якщо випадки непрацездатності різні, то номера випадків непрацездатності теж будуть різними. Коли ж один лікарняний лист продовжує інший, у них буде один номер випадку непрацездатності, хоча самі номери лікарняних будуть різними.

Крім того, в інтерфейсі з'явилася інформація про те, чи отримана травма в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, а також про те, чи порушував хворий режим лікування. Ці причини можуть стати підставою, для відмови в оплаті лікарняного листа.

автор
  • методист Актив-Софт
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.