спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Чи відбулося спрощення розрахунку середньої зарплати?

(оновлено 14.09.2021)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Початок осені для бухгалтерів позначився черговими змінами.

1 вересня 2021 року на засіданні уряду було удосконалено механізм обчислення середньої заробітної плати і внесено зміни до Порядку № 100. Постанова КМУ від 01.09.2021 № 917

В чому ж полягає таке покращення, та чи спростить це життя бухгалтерів?

Перша і головна зміна стосується порядку включення премій при розрахунку середньої зарплати, а саме абз. 2 та 3 п. 3 Порядку №100 викладені у новій редакції. Позначимо, що сума нарахованої заробітної плати, крім премій, в тому числі, за місяць, та інших стимулюючих виплат за підсумками роботи за певний період, враховуватиметься в тому місяці, за який вона нарахована.

Тобто, якщо з якихось причин працівнику нарахована зарплатна виплата за минулий місяць, її потрібно віднести до місяця, за який вона нарахована.

Наприклад: у вересні працівнику донараховано індексацію за серпень 21-го року, при розрахунку середньої зарплати цю виплату слід віднести до серпня.

Нагадаю, що, починаючи з 12 грудня 2020 року правила щодо віднесення виплати до місяця, за який її було нараховано, стосувалась всіх без виключення виплат, в тому числі, і премій.

Якщо працівнику були нараховані відпускні, наприклад, у січні 2021 року, а в червні чи липні йому було нараховано премію за підсумками роботи у 2020 році, тобто за місяці, які увійшли до розрахункового періоду, то потрібно було цю премію за певними правилами розподілити та віднести до місяців, за які вона була нарахована.

А працівнику, який використав відпустку ще півроку тому, треба було перерахувати середню зарплату, та донарахувати відпускні.

Зараз норма щодо віднесення виплат до місяців, за які нарахована виплата, зазначена в абз. 2 п. 3 Порядку №100, і не поширюється на премії.

Але не все так просто

Абзацом 3 цього ж пункту передбачено новий порядок включення премій до розрахунку середньої зарплати.

Оновлений пункт в порядку звучить так: «Премії у розрахунку середньої зарплати».

Премії(у тому числі премії за місяць) та інші стимулюючи виплати за підсумками роботи за певний період при обчисленні середньої заробітної плати враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані.

Отже, що ми маємо: якщо попередня редакція порядку № 100 стосувалась розподілу премій та виплат, нарахованих за 2 місяці та більший період, то зараз вона розповсюджується і на премії за 1 місяць. Тобто, спеціальний механізм розподілу застосовано для всіх премій: щомісячних, квартальних, за півріччя, рік.

А тому обсяг роботи в бухгалтерів збільшується. За новими правилами розподіл буде відбуватися пропорційно кількості місяців, за які нараховані виплати, але, починаючи з місяця, в якому вони нараховані. Також розрахунок ґрунтується на відпрацьованому часі.

На жаль, ця нова норма написана досить незрозуміло та заплутано. Хоча, як зазначалось на засіданні уряду, метою цих змін було спрощення здійснення розрахунків, оскільки діючий механізм обчислення середньої зарплати є досить складним в адмініструванні. Особливо для підприємств, де працює багато працівників.

Тобто планувалось, що не потрібно буде робити перерахунок середньої зарплати у зв'язку із нарахуванням в майбутньому премій та інших стимулюючих виплат за певний період. Та дуже сподіваємося, що нові заплутані зміни у найближчий час детальніше роз'яснить Мінекономіки.

Що стосується самого алгоритму розподілу премій, то тут змін майже немає

Порядком № 100 передбачений «Механізм розподілу премій»: до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додається частина премії. Вона визначається діленням суми премії або іншої стимулюючої виплати за певний період, на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період.

Давайте розглянемо це на прикладі

Припустимо, що працівника у жовтні направлено у відрядження. Розрахунковим періодом є серпень-вересень 2021 року. У вересні такому працівнику була нарахована премія за підсумками роботи у 3 кварталі 2021 р. в сумі 12000 грн.

Але до розрахунку середньої зарплати, будемо включати не всю суму премії, а лише її частину, яку визначаємо так: ділимо на кількість відпрацьованих днів у 3 кварталі, та множимо на фактично відпрацьовані дні у серпні та вересні.

12000:(22 в липні + 21 і серпні + 22 в вересні) * (21 за серпень + 22 за вересень) = 7938,46 грн.

Виплати що не враховуються у розрахунку середньої зарплати

Виплати доповнено п. 4 Порядку №100 :

  • виплатами, пов'язаними із святковим датами;
  • грошовими винагородами за сумлінну працю та зразкове виконання службових обов'язків.

Крім того, працівникам, яким у період з 12 грудня 2020 року обчислення середньої зарплати було здійснено відповідно до порядку № 100, який діяв з 2020 року, без врахування нарахованих у цьому періоді премій та виплат за підсумками роботи за певний період, буде зроблено перерахунок. Він повинен проводитися протягом 3 місяців після набрання чинності цієї постанови та з урахуванням п. 3 порядку обчислення середньої зарплати, затвердженого зазначеною постановою.

автор
  • методист Актив-Софт
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.