спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Що таке токени і чому вони всім потрібні?

(оновлено 13.08.2021)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Якщо ви регулярно відправляєте електронну звітність, то напевно вже бачили попередження в квитанціях такого змісту:

«Додатково повідомляємо: особистий ключ електронного підпису розміщено на незахищеному носії інформації, при цьому відповідно до вимог Закону України "Про електронні довірчі послуги" – особистий ключ кваліфікованого електронного підпису повинен зберігатись у захищеному носії інформації (у кваліфікованому засобі електронного підпису).»

Як вплине це попередження на підприємців України, ми розберемо у цій статті.

токены авторизации

Що говориться в Законі України "Про електронні довірчі послуги"?

Даний закон вступив в силу ще з 07.11.2018 року. На даний момент проходить перевірка використання захищених ключів серед підприємців, які платять податки, незалежно від форми власності, використовуваного ПО і сертифікатів ключів. Відповідно до закону, захищений ключ, це той, який пройшов перевірку і отримав підтвердження, вказане в сертифікаті, того, що зберігається на спеціальному носії і належить підписувачеві або творцеві електронного ключа (друку).

За допомогою повідомлення, ГФС попереджає про те, що в сертифікаті ключа не вказано, та що він зберігається на захищеному носії. Варто зазначити, що повідомлення ніяк не впливає на обробку вашої електронної документації, воно служить для попередження користувачів, що в майбутньому захищені носії потрібно буде використовувати обов'язково.

Що таке "токен" і як він виглядає?

Токен, або ж захищений носій, призначений для зберігання інформації про електронні підписи і їх власника. Виглядає він як USB-флешка або смарт-карта (пластикова карта з чіпом) і забезпечує інформаційну безпеку користувача.

Чим токен відрізняється від звичайної флешки?

  • Забезпечує невилучення електронного ключа, неможливість його перенесення і копіювання.
  • Генерація підпису відбувається всередині токена, а не на вашому комп'ютері.
  • Захищений паролем від використання сторонніми особами (не більше 7 спроб підбору).

Таким чином, токен повністю захищає вашу електронну печатку від підробки, копіювання та неправомірного використання. У разі, якщо пароль не буде введений правильно з сьомого разу, ключ буде заблокований.

Важливо! Для кожного ключа передбачений власний носій.

Навіщо і кому потрібні токени?

Закон України "Про електронні довірчі послуги" стосується всіх користувачів електронних підписів, які платять податки. Без підпису з захищеного носія, електронні документи не будуть прийматися в обробку з 01.11.2019 р. Щоб запобігти проблемам з відправкою документів, про придбання токена варто задуматися вже зараз.

автор
  • методист Актив-Софт
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.