спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Дохід ФОП при поповненні рахунку, оплаті карткою, отриманні переказів

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Як визначається дохід підприємця на єдиному податку при отриманні оплати карткою? На яку дату і в якій сумі? І чи виникає дохід, якщо ФОП на єдиному податку вносить на рахунок власні кошти? Сьогодні поговоримо про це.

Оплата карткою

Почнемо з оплати картками. Розберемо ту ситуацію, коли покупець проводить оплату в один день, а гроші на ваш рахунок надходять в інший. При цьому сума зменшується за рахунок зняття банком комісії. Тут виникає питання і по сумі доходу, і по даті.

Дата доходу

У статті 292 ПК України «Порядок визначення доходів та їх складу для платників єдиного податку першої – третьої груп» в п.6 написано, що

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

Оплата карткою через сайт, POS-термінал, через інтернет-банкінг – це безготівкові операції. Тому датою доходу буде той день, коли гроші надійшли на рахунок.

Важливо: дата визнання доходу може не збігатися з датою видачі фіскального чека.

Якщо покупець в магазині зробив покупку і оплатив через POS-термінал, фіскальний чек ви видаєте відразу. А гроші можуть надійти на рахунок на другий день або пізніше.

Це правильно, оскільки видача фіскального чека проводиться відповідно до ЗУ «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а доходи визнаються за нормами ПКУ.

Сума доходу

Згідно з тією ж статтею 292 до складу доходу включаються суми, що надійшли в готівковій або безготівковій формі. І, з першого погляду, може здатися, що в дохід ми включаємо суму, яка надійшла на рахунок. Тобто за мінусом комісії.

Але комісія, яка сплачується банку, це витрати ФОП на єдиному податку. А вони не враховуються при визначенні доходу. Тобто розмір доходу – вся сума, сплачена покупцем, в тому числі, розмір комісії банку.

Важливо: подивитися розмір комісії платіжного сервісу або банку можна в призначенні платежу, договорі про постачання послуг або в особистому кабінеті сервісу.

Власні кошти, внесені на рахунок 

Якщо підприємець-єдинник вносить на рахунок власні кошти, чи будуть вони вважатися доходом? Наприклад, він зняв гроші з рахунку, а прийшов час платити податки. І він вносить назад необхідну суму.

За логікою – звичайно ж, ні. Але знову скажемо: не все так просто.

Підприємці на загальній системі оподаткування в цьому випадку керуються ст. 177 ПКУ «Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування», де написано, що їх дохід – це сума коштів, отримана від підприємницької діяльності. Тобто, в даному випадку, внесені власні кошти не будуть визнаватися доходом,

Для єдинників такої норми не існує, чим і користуються податкові служби. Вони посилаються на ст. 292 і стверджують, що доходом є всі гроші, отримані на поточний рахунок. А значить, знімаючи і повертаючи гроші на рахунок, вам доведеться двічі вважати суму доходом.

Щоб два рази не платити один і той же податок, постарайтеся уникнути подібних операцій.

Перекази між рахунками підприємця

Коли підприємець на єдиному податку переказує кошти з одного рахунку на інший, чи буде така сума надходжень включатися в дохід? За логікою – ні: оплата була отримана і включена в дохід. Ще раз її включати не потрібно. Але як насправді?

До 2021 року податкова була згодна з такою позицією. Зараз же їх думка змінилася і, згідно з їх консультацією, такі гроші включаються в дохід повторно.

Щоб захистити себе від подвійного оподаткування, скористайтеся ст.292.11 ПКУ, яка визначає, що не включається до складу доходу. У переліку є внутрішні розрахунки підрозділів і немає вказівки, що норма стосується лише юридичних осіб. З цієї причини приватні підприємці користуються нею і застосовують до себе. Переказ грошей між рахунками і є внутрішніми розрахунками.

Ми сподіваємося, що податкова все ж відкличе таку позицію, і прибере подвійне оподаткування в цих питаннях. Поки ж ситуація така, як описано вище.

автор
  • методист Актив-Софт
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.