спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Як впливає дата подання податкових накладних на податковий кредит? Поширені питання

(оновлено 15.12.2020)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Податковий кредит ― всім знайоме поняття, але нагадаємо, що це. Документально підтверджена сума витрат платника податку — резидента у зв'язку з придбанням товарів (робіт або послуг) у резидентів протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених Податковим кодексом України називають податковим кредитом.

Сьогодні у статті ми розберемо як на податковий кредит впливає дата подання податкових накладних (далі ― ПН) та інші поширені питання щодо цієї теми.

1. Чи може помилка в даті складання ПН призвести до втрати права на податковий кредит?

При подачі накладної з неправильною датою податковий кредит надано не буде. ДПС не раз нагадувала про це в роз'ясненнях, листах і індивідуальних консультаціях. Неправильна дата робить неправильною і саму ПН, навіть якщо вона зареєстрована в Єдиному реєстрі.

2. Чи будуть у постачальника проблеми через ПН з неправильною датою?

Проблеми будуть, адже якщо дата подачі ПН не відповідає даті виникнення податкових зобов'язань, цей факт буде вказано в акті перевірки. Тобто ПН буде визначена як неправильна, а правильної не існуватиме, тому при перевірці буде зазначено, що накладна взагалі відсутня. Тобто при поданні ПН з неправильною датою, постачальника очікує такий самий штраф як і за неподання ПН взагалі.

3. Чи є винятки щодо зазначення дати?

Є. Вони стосуються ПН, що складаються за ритмічними постачаннями. Вони зазвичай датуються останнім днем місяця, але лише в тому випадку, коли протягом цього місяця постачальник надає товари та послуги кілька разів (більше ніж 2 рази). Але в більшості випадків ПН все ж складається на дату першої події.

4. За якими правилами слід датувати ПН?

Дата складання ПН має відповідати даті виникнення податкових зобов'язань у постачальника товарів або послуг. Якщо перша подія ― це відвантаження товарів, тоді ПН складається за датою відвантаження товарів. Якщо перша подія ― надання послуг, ПН складається за датою надання послуг. Якщо перша подія ― отримання коштів від покупця в якості авансу, то ПН складається за датою надходження коштів на банківський рахунок.

Отже, правильна дата податкової накладної важлива тому звертайте увагу на цей пункт і не наражайтеся на штрафи.

*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.