спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

На що вплине збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати?

(оновлено 28.08.2021)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Першого грудня було збільшено прожитковий мінімум для різних категорій населення, а з першого січня 2021 року планують збільшити і мінімальну зарплату. На що впливають такі зміни та кому варто звернути на них увагу?

Зміни що пов'язані з прожитковим мінімумом

Перш з все давайте розберемось скільки гривень теперь складає прожитковий мінімум для різних категорій населення:

  • 2189 грн в місяць ― узагальнений показник;
  • 1921 грн в місяць ― для дітей до 6 років;
  • 2395 грн в місяц ― для дітей від 6 до 18 років;
  • 2270 грн в місяц ― для працездатних осіб;
  • 1769 грн в місяц ― для непрацездатних осіб.

Найбільш суттєво такі зміни позначаться на соціальній допомозі.

  1. Допомога з безробіття не може становити більш ніж 4 прожиткових мінімума, тож тепер максимальна сума такої допомоги складає 9080 грн.
  2. Декретні непрацюючим тепер будуть становити не менше 567,50 на місяць, як 25% від прожиткового мінімума.
  3. Допомога самотнім матерям становитиме для дітей до 6 років максимум 1921 грн, від 6 до 18 ― 2392 грн, а від 18 до 23 років (для студентів ВНЗ на стаціонарі) – 2270 грн.
  4. Індексація заробітної плати в розмірі прожиткового мінімуму збільшується разом з прожитковим мінімумом.

Окремим пунктом варто розглянути збільшення суми аліментів. За законодавством мінімальний розмір аліментів має складати щонайменше 50% від прожиткового мінімуму в залежності від віку дитини. Це 960,50 грн для дітей до 6 років і 1197,5 грн для дітей від 6 до 18.

Якщо сума аліментів виявляється меншою за призначенням суду, відповідно до закону дитина має право на отримання державної допомоги у розмірі різниці між визначеними аліментами і 50% прожиткового мінімуму.

Зверніть увагу, що розмір мінімального посадового окладу хоч і пов'язаний з прожитковим мінімумом, але поки що залишається без змін, бо розмір окладу встановлюється відповідно до прожиткового мінімум на початку року.

Зміни що пов'язані з мінімальною зарплатою

Прожиктовий мінімум роздивились, а тепер давайте розберемося з тим на які сфери життя вплине майбутнє підвищення мінімальної заробітної плати.

  • Єдиний соціальний внесок (ЄСВ). Розмір мінімального страхового внеску зміниться, адже розраховується як добуток мінімальної заробітної плати та ставки ЄСВ у розмірі 22%. До того ж зміниться і розмір максимального доходу на який розраховується ЄСВ, бо він становить 15 мінімальних заробітних плат.
  • Обмеження розміру лікарняних і декретних. Згідно законодавства, допомога за тимчасової непрацездатності не повинна перевищувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ. Те саме стосується допомоги при вагітності і пологах. Отже лікарняні виплачуються виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений з мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку; при вагітності і пологах допомога нараховуєтся виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із двократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.
  • Відповідальність за порушення трудового законодавства у різних випадках складає різну кількість мінімальних зарплат, тож варто чекати підвищення штрафів з наступного року.

Тож тримайте руку на пульсі подій та не пропустіть час, коли зміняться суми соцвиплат та штрафів.

автор
  • методист Актив-Софт
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.