спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Рішення для бізнесу: як захистити свої дані від вірусу-шифрувальника

(оновлено 23.04.2021)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

У квітні 2017 року український бізнес зазнав безпрецедентної вірусній атаці. З ладу виведено комп'ютерні системи банків, найбільших держкорпорацій, приватних компаній і критичні об'єкти інфраструктури. Вірус Petya атакував не тільки Україну, а й значний ряд інших країн. Незважаючи на те, що наслідки дії вірусу Petya давно усунені, з кожним роком з'являється все більше нових різновидів вірусів-шифрувальників.

Хто основні жертви?

Стати жертвою вірусу може будь-який комп'ютер. Менш захищеними є комп'ютери на операційній системі Windows. При атаці в 2017 році великі втрати даних понесли бухгалтера працюють з "коробочки" версією BAS. Їх резервні копії здійснювалися на локальний жорсткий диск, який згодом і був зашифрований вірусом. Відновлення таких даних практично неможливо. Деякі споживачі втратили роки напрацювань і різних фінансових звітів.

Більш позитивний настрій мають користувачі, які використовували “хмарну” BAS. Їх бази регулярно роблять резервні копії даних на віддалені сервера, що дозволяє в будь-який момент "відкотитися" до потрібної їм версії. Звичайно, в ситуації, що склалася, є і свої незручності у вигляді витрат деякого відрізка часу для відновлення необхідних даних. Однак ці клієнти можуть бути впевнені в поверненні своїх документів в роботу.

Як захиститися в майбутньому?

Жоден продукт або виробник у всьому світі не зможе захистити Вас від кіберзагроз подібного рівня на всі 100%. І тут справа в зрілості всієї індустрії в цілому. Навіть передові системи захисту не відіб'ють атаки по типу WannaCry, Petya, BlackEnergy і їхніх спадкоємців, таких як вірус-шифрувальник 2019 року - crypted000007, Djvu і інші.

Однак зменшити ймовірність зараження можна використовуючи антивіруси. Eset Nod, Avast Pro, DoctorWeb і Kaspersky допоможуть виявити вірус і позбутися від нього. Правда, розшифрувати вже зашифровані дані вони не зможуть, як і повністю "вилікувати" комп'ютер.

Як захистити себе тут і зараз?

У ситуаціях з кібер або DDoS-атаками ви не забезпечите себе з усіх боків, але існує кілька способів зберегти свої дані.

  • Оренда віртуального сервера ― ― ідеально підходить для розміщення невеликих проектів. Оренда VDS має на увазі використання не всієї потужності сервера, а тільки його частини. Ви самі вирішуєте яку пам'ять і продуктивність буде мати віртуальний сервер. При необхідності, ви можете масштабувати або навпаки ― зменшувати параметри. Платіть тільки за те, чим користуєтеся.
  • Оренда виділеного сервера - створена для масштабних завдань і цілей. Вам потрібно організувати повноцінний віддалений офіс для великого штату співробітників? Розмістити потужне програмне забезпечення і сотні гігабайтів даних? Ваш вибір - виділений сервер. Вам будуть доступні 100% потужностей сервера і все права адміністратора для управління ним.
  • Storage Box - це "хмарне" сховище і надійний "бекап" для даних. Ви можете використовувати його як додатковий диск, доступний з комп'ютера, планшета або смартфона. Доступ можливий за стандартними протоколами, підтримуваним великим набором додатків. Важливо! Storage Box можна використовувати для ОС і розгортання баз даних.

На даному етапі в нашій країні процеси боротьби з вірусними атаками тільки зароджуються. Є ініціативи по галузевим CERT-ам, є експерти з колосальним досвідом з побудови систем захисту. Саме тут, в одному з епіцентрів кібервійни варто працювати разом.

Хочете захистити свій комп'ютер і дані, тоді робіть резервні копії на власну "хмару"

Оренда хмарного сервера

Якщо у Вас виникли якісь питання, пишіть їх в коментарі.
Наші фахівці з радістю допоможуть і проконсультують.

*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.