спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Форму об'єднаної звітності знову змінили: що потрібно знати бухгалтеру

(оновлено 16.08.2021)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

У цій статті розберемо, що змінилося в оновленій формі звітності, і з якого періоду застосовувати зміни.

Саме цим наказом і були внесені зміни в форму і в порядок заповнення об'єднаної декларації, та вони незначні. Наказом МФУ від 13.01.2015 р № 4 був доданий новий розділ № 3 в додатку 4 ДФ, що призначений для показу бюджетних Грантів.

Але оновлений додаток 4 ДФ і оновлена форма об'єднаної звітності торкнеться всіх суб'єктів діяльності: вони будуть подавати звіт вже за новою формою.

З якого періоду починають діяти зміни?

Наказ вступив в силу з 13 липня 2021 року, і в ньому зазначено, що дана форма звітності застосовується, починаючи з другого кварталу. Зверніть увагу, що з цього приводу діє й норма Податкового кодексу.

Ст. 46.6 ПКУ доносить до нас, що нова форма звітності повинна застосовуватися тільки з наступного звітного періоду, що настає після дати її публікації. Тобто, якщо в другому кварталі була опублікована нова форма, то звітувати по ній потрібно, починаючи з третього кварталу. 9-го липня податкова вже дала своє роз'яснення, і підтвердила це.

За ІІ квартал ми ще звітуємо за старою формою. І дуже сподіваємося, що ні позиція податкової з цього приводу, ні форма звітності знову раптово не зміняться.

Далі розберемо одне з поширених запитань.

Як нумерувати розрахунки в другому кварталі?

Давайте з вами спершу подивимося, що у нас зазначено в порядку заповнення. У ньому йдеться про те, що номери розрахунків вказуються наростаючим підсумком окремо для кожного кварталу.

Рядок 02 – вказується звітний (податковий) період, за який подається Розрахунок з типом «Звітний» («Звітний новий»), або звітний (податковий) період, що уточнюється, для Розрахунку з типом «Уточнюючий». Та обов'язково зазначається номер Розрахунку (у хронологічному порядку, незалежно від типу Розрахунку), що подається за звітний (податковий) період.

Наприклад:

В І кварталі ми подавали номер розрахунку з типом 1, у ІІ кварталі ми починаємо нумерацію заново. Тобто у нас знову буде вказано номер розрахунку 1, і цей номер буде вказуватися у всіх додатках.

Хочу звернути увагу ще на нумерацію місяців: будемо вказувати в ІІ кварталі не 4, 5, 6 місяць, а квітень буде під номером один, так як це перший місяць кварталу, травень – другий місяць і червень – третій.

Ще хочу звернути увагу на нумерацію звіту для тих суб'єктів діяльності, які подавали в ІІ кварталі Довідкову форму звітності. Припустимо, ви подали у ІІ кварталі дві довідкові форми, і нумерація йшла наростаючим підсумком. Зараз при заповненні звітної форми у вас буде вказано номер 3.

Але хочу звернути увагу на ще один нюанс: при заповненні звітності в програмі ми вказували номер розрахунку 1, і він був зазначений у всіх додатках.

Після подачі звітності і отриманні квитанції номер 2 можна було помітити, що в електронному кабінеті в додатках автоматично замінена нумерація. Додаток 1 – це перший номер розрахунку, додаток за травень місяць був під номером розрахунку 2, а за червень – під номером 3.

Хоча в тій програмі в якій ми подавали звіти, нумерація указана коректно.

Ця нестиковка в нумерації, що відбивається в електронному кабінеті, є технічною помилкою і сподіваємося, що незабаром це буде виправлено.

автор
  • методист Актив-Софт
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.