спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Податкові накладні: як тепер приймаються рішення про реєстрацію чи відмову?

(оновлено 06.07.2023)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

У січні 2023 року запрацювали нові правила блокування податкових накладних та розрахунків коригування. Але Мінфін не зупинився на цьому та наказом від 12 січня 2023 року номер 19 затвердив Зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Тож, з 8 березня 2023 року працюють нові правила, які дають можливість платникам податків отримати другий шанс на розблокування податкових накладних (ПН) або розрахунків коригування (РК) через комісію регіонального рівня. У цій статті ми розглянемо детально, як все відбувається.

Що конкретно змінилось

Оновлений Порядок надає можливість надати письмові пояснення та копії документів. У разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН платник податку має право протягом 365 днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в ПН/РК, подати на розгляд комісії регіонального рівня пояснення та копії документів щодо підтвердження інформації, зазначеної у ПН/РК.

Далі протягом 5 робочих днів, що настають за днем їх отримання, комісія регіонального рівня за результатами розгляду поданих документів та пояснень приймає рішення про реєстрацію податкової накладної чи розрахунку коригування в єдиному реєстрі податкових накладних та надсилає його платнику податку за формою згідно з додатком 1.

Якщо ж платник податку надав копії документів, що складені з порушенням законодавства, комісія приймає рішення про відмову в реєстрації податкової накладної чи розрахунку коригування у реєстрі та надсилає його платнику податку за формою згідно з додатком 1.

Рішення про відмову в реєстрації податкової накладної/ розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних може бути оскаржено в адміністративному або судовому порядку.

Також є третій варіант, коли комісія надсилає повідомлення з пропозицією щодо надання додаткових пояснень чи копій документів на підтвердження інформації, зазначеної в податковій накладній розрахунку коригування за формою згідно з додатком 2.

Комісія позначає галочками, що саме треба додати: чи пояснення, чи документи.

Про додаткові пояснення та копії документів

Платник податку має право подати до податкової в електронній формі додаткові пояснення та копії документів. Це треба зробити протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання повідомлень.

За результатами розгляду поданих додаткових пояснень та копій документів комісія регіонального рівня протягом п'яти робочих днів, що настають за днем їх отримання, приймає рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації.

Якщо платник податку не надав додаткових пояснень та копій документів, комісія регіонального рівня приймає рішення про відмову в реєстрації податкової накладної чи розрахунку коригування в реєстрі.

Робиться це протягом 5 робочих днів, що настають за днем граничного строку їх подання.

Висновки

З 8 березня 2023 року запрацювали нові правила розблокування податкових накладних та розрахунків коригування через комісію регіонального рівня. Вони дозволять платникам податків мати другий шанс на розблокування податкових накладних або розрахунків коригування.

При цьому слід пам'ятати, що зміни до Порядку прийняття рішень про реєстрацію чи відмову в реєстрації податкових накладних та розрахунків коригування в єдиному реєстрі податкових накладних діють вже з 21 лютого 2023 року. Зважаючи на це, платникам податків рекомендується докладно ознайомитися з новими правилами та вчасно подавати додаткові пояснення і копії документів. Це дозволить уникнути штрафних санкцій та інших негативних наслідків.

Тож, платники податків отримають другий шанс на розблокування податкової накладної чи розрахунку коригування через комісію регіонального рівня. Але чи буде користь від таких змін, покаже тільки практика.

автор
  • Керівник відділу ІТС компанії «Актив-Софт». Бухгалтер-практик з досвідом роботи понад 15 років. Власниця сертифікатів «Професіонал з ERP рішення програм автоматизації бізнесу», «Професіонал з адміністрування напрямку ІТС», «BAS Малий бізнес», «BAS Комплексне управління підприємством».
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.