спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Незаконна перевірка податкової: покроковий план дій

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

До вас завітали податківці з незаконною перевіркою. Чи треба захищати свої права? А може, погодитись, щоб потім не створювати собі додаткові проблеми?

Це питання завжди актуальне, але давайте спочатку розберемося що саме вважається незаконною перевіркою.

Незаконна податкова перевірка – ситуація, коли мають місце будь-які обставини – формальні або фактичні, які ставлять законність дій під сумнів.

Підстави для проведення перевірки

Формальною підставою для проведення незаконної перевірки може вважатись неподання документів на перевірку.

Але ви знаєте, що податківці мають прийти з наказом та направленням на проведення перевірки. І, якщо вони не відповідають законодавству, перевірка вважатиметься незаконною. Наприклад, в наказі на перевірку якісь дані не відповідають дійсності.

Фактичні підстави – це відсутність обставин для проведення перевірки. Наприклад, в якості підстави в наказі вказано положення пункту 78.1.1 статті 78 Податкового кодексу. Значить, підставами для такої перевірки є одночасна наявність двох обставин:

  • порушення податкового законодавства, що контролюється податковим органом;
  • відсутність відповіді на обов'язковий запит контролюючого органу.

За відсутності однієї або обох з цих підстав перевірка вважається незаконною.

Якщо ви встановили, що перевірка незаконна, можете вибрати один з варіантів дій.

Дозвіл податківцям провести перевірку

Допустити податківців до перевірки. Це майже стовідсоткове донарахування грошових зобов'язань за невизнані податківцями операції та штрафні санкції, адже вони вже впевнені, що у вас наявне правопорушення, про що і буде вказано в акті.

В якості правопорушення може бути взята безтоварна податкова операція, за яку вам дорахують податки та нарахують штрафні санкції. Тобто, в акті перевірки, який буде складений контролюючим органом, міститиметься вся необхідна інформація аж до відомостей з вашого первинного документу. Штрафи в такому випадку можуть бути теж вагомими.

Тож, чи принесе вам допуск податківців до документів якусь користь? Точно ні. Навпаки, отримаєте купу проблем, які потім прийдеться вирішувати. Факт перевірки буде встановлено юридично, і ви вже не зможете його заперечити.

Недопущення податківців до перевірки

При виявленні незаконності перевірки маєте шанс не допустити їх до документів. І що буде далі?

Представники контролюючого органу зобов'язані скласти акт про недопуск до проведення перевірки та скласти подання до адміністративного суду щодо арешту активів і майна платників податків.

На практиці податківці частіше складають акт перевірки так, ніби вона відбулась, але вказують, що платник просто не надав потрібні документи.

Звісно, дії є незаконними, як і результати перевірки. Щоб їх оскаржити у суді, платник податків може посилатись на відсутність перевірки як юридичного факту. Але він має самостійно скласти акт про недопуск податківців до перевірки та попросити ревізорів засвідчити його копію. В разі відмови потрібно надіслати копію акту керівнику органу, який підписав наказ на перевірку.

Головне тут – показати, що податкова перевірка не відбулась. Тому і складені в результаті цього акти та рішення-повідомлення за ними є незаконними. Тобто платнику податків достатньо лише довести, що перевірки за фактом не було, і вказати на це в позовній заяві.

Що ж до арешту активів та інших проблем, це питання може підніматися тільки тоді, коли податківці самі складуть акт про недопуск, що стається доволі рідко.

Та навіть за умови, що такой акт буде складений і подання до адміністративного суду направлене, в суді вам лише потрібно довести, що ви не допустили податківців на законних підставах.

Таким чином, у вас з податківцями виникає спір про право. За наявності такого спору суд зазвичай закриває розгляд подання. Судова практика Верховного Суду показує, що суд не розглядає подання контролюючого органу до вирішення такого спору.

Також судова практика свідчить: якщо платник податків в своєму позові посилається на незаконність перевірки, суд, в першу чергу, повинен надати оцінку таким вимогам позивача. За умови, що судом буде встановлена незаконність перевірки або відсутність її як юридичного факту, документи такої перевірки визнаються незаконними.

Тобто навіть якщо з вашого боку були скоєні правопорушення, про що і вказано в акті перевірки, суд скасує рішення контролюючого органу на підставі того, що перевірка не відбулася або ж була незаконною.

Тож, узагальнимо план ваших дій за умови, що перевірка незаконна:

  1. Скласти акт про недопуск і діяти далі в залежності від ситуації.
  2. За умови, що податковий орган видасть рішення, оскаржуєте його і в позовній заяві вказуєте про незаконність перевірки та її відсутність.

Після скасування всіх воєнних мораторіїв податківці починають активно проводити перевірки. І такі дії допоможуть вам заощадити значні кошти. Памʼятайте про те, що у вас є права і ви маєте їх захищати.

*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.