спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Нарахування та виплата зарплати в BAS бухгалтерія КОРП

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

В цій статті розглянемо механізм розрахунку та виплата заробітної плати реалізований у типовій конфігурації BAS Бухгалтерія КОРП, редакция 2.1.

В конфігураціїреалізовано широкий спектр можливостей з розрахунку заробітної плати. Вона розрахована на ведення обліку на підприємствах різного масштабу, але на початку потрібно визначитися з функціональністю. Якщо в подальшому будь-яка функція або можливість більше не потрібна, її можна відключити.

Налаштування розрахунку зарплати

Налаштування розрахунку зарплати здійснюємо в розділі меню «Головне» – «Настройки» – «Зарплата» – «Настройка складу нарахувань і утримань»:

  • на закладці «Погодинна оплата» проводиться налаштування погодинної оплати для можливості реєструвати і оплачувати відпрацьований час в годинах – «Нічні години», «Вечірні години», «Понаднормова робота», «Кілька видів часу в графіку роботи»;
  • на закладці «Відпустки» включається можливість надання додаткових відпусток і їх опис – «Навчальні відпустки», «Відпустки без оплати» та ін.;
  • на закладці «Облік відсутності» проводиться вибір видів нарахувань, які розраховуються за середнім заробітком, і вибір видів відхилень, які можуть реєструватися в програмі;
  • на закладці «Інші нарахування» проводиться вибір інших видів виплат, які можуть реєструватися в програмі – «Надбавка за шкідливість», «Робота у святкові та вихідні дні», «Відрядний заробіток», «Сумісництво, тимчасове виконання обов'язків», «Доплата до середнього заробітку», «Доплата за дні хвороби», «Виплачується матеріальна допомога співробітникам», «Виплата матеріальної допомоги до відпустки», «Реєструються натуральні доходи»;
  • на закладці «Утримання» проводиться вибір застосовуваних на підприємстві утримань із зарплат – «Утримання по виконавчих документах», «Профспілкові внески».

Нарахування окладу і відрядного заробітку робітнику

Для нарахування відрядної оплати праці необхідно в налаштуванні розрахунку зарплати на закладці «Погодинна оплата» встановити прапор «Застосування погодинної оплати» і на закладці «Інші нарахування» встановити прапор «Відрядний заробіток». Дивитись вище.

Для нарахування робітникам на додаток до основної тарифної ставки оплату за відрядним нарядом, в плановому порядку призначаються два види нарахування: 

  • напередвизначений вид нарахування, наприклад, «Оплата за погодинним тарифом» для нарахування оплати за погодинним тарифом; 
  • призначений для користувача вид нарахування для розрахунку додаткової відрядної оплати.

Створений вид нарахування («Додаткова відрядна оплата») може бути призначений співробітнику в плановому порядку одним із документів: «Прийом на роботу», «Прийом на роботу списком», «Кадрове переведення», «Кадрове переведення списком» (розділ «Кадри»), «Зміна планових нарахувань», «Зміна оплати праці» (розділ «Зарплата»), «Переведення до іншого роботодавця» (розділ «Кадри»), «Початкова штатна розстановка» (розділ «Кадри»), «Зміна місць роботи» (розділ «Зарплата»).

Розглянемо на прикладі документа «Прийом на роботу» (розділ меню «Кадри» – «Прийоми, переведення, звільнення»).

На закладці «Головне» вказується (Мал. 2):

  • Підрозділ обов'язковий для заповнення, у організації в програмі має бути описано як мінімум один підрозділ;
  • Графік роботи, з якого розраховується відпрацьований співробітником час. Його дані використовуються при розрахунку нарахувань, що залежать від часу, при обліку даних для розрахунку середнього заробітку і т. п.;
  • Посада – вибирається зі списку його позицій;
  • Кількість ставок, на які приймається працівник, використовується при веденні штатного розкладу;
  • Дата прийому є датою, з якою співробітник фактично приступив до роботи та з якої відраховуватися стаж;
  • Вид зайнятості відіграє роль при оформленні відпусток, допомог, формуванні звітності;
  • Є можливість вказати Види відпустки і належну кількість днів (на рік) для обліку залишків відпусток.

На закладці «Оплата праці» вказуються планові нарахування, які призначаються співробітнику при прийомі на роботу. Відповідно до прикладу – «Оплата за погодинним тарифом» і «Відрядний заробіток (для працюючих за погодинним тарифом)». У колонці «Показники» для виду нарахування «Оплата за погодинним тарифом» вказується розмір годинної тарифної ставки працівника – 180 грн. Якщо використовується вид нарахування «Оплата по окладу», в колонці «Показники» вказується оклад співробітника.

У програмі реалізовано три способи розрахунку авансу:

  • фіксованою сумою;
  • відсотком від тарифу;
  • розрахунком за першу половину місяця.

На закладці «Трудовий договір» вказується номер і дата трудового договору, а також умови прийняття на роботу (текст, в разі потреби, редагується вручну). Ця інформація використовується для формування друкованих форм трудового договору та наказу про прийняття.

Розрахунок і виплата заробітної плати за першу половину місяця в BAS Бухгалтерія КОРП

У програмі реалізовано три способи розрахунку авансу:

  • фіксованою сумою;
  • відсотком від тарифу;
  • розрахунком за першу половину місяця.

Спосіб розрахунку авансу «Розрахунком за першу половину місяця» передбачає облік відпрацьованого часу співробітників, тому потрібно здійснити попередній розрахунок авансу за допомогою документа «Нарахування за першу половину місяця». Для цього у розділі меню «Зарплата» – «Розрахунки і виплати» – «Нарахувати аванс» – «Нарахування за першу половину місяця» – натискаємо «Заповнити». 

Документ доступний тільки за умови, що хоча б одному із співробітників встановлено цей спосіб розрахунку авансу в документі «Прийом на роботу». Суми авансу, розраховані документом «Нарахування за першу половину місяця», потраплять у відомість на виплату при її заповненні.

У програмі реалізовано такі способи виплати авансу за допомогою документів:

  • «Відомість в банк»;
  • «Відомість в касу»;
  • «Відомість виплати через роздавальника»;
  • «Відомість перерахувань на рахунки».

Для здійснення виплати, наприклад, через банк, потрібно створити «Відомість на виплату зарплати через банк». Для цього у розділі меню «Зарплата» – «Розрахунки і виплати» – «Виплата в банк» – натискаємо «Заповнити». 

Нарахування відпускних одному працівнику

Нарахування основної щорічної відпустки або різних додаткових видів відпусток співробітника (крім відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами і відпустки для догляду за дитиною) проводиться за допомогою документа «Відпустка». Для цього у розділі меню «Кадри» або «Зарплата» – «Відпустки» – натискаємо «Створити».

У документі «Відпустка» заповніть наступні поля:

  1. В реквізиті «Місяць» вказуємо місяць, в якому будуть зареєстровані всі виконані в документі розрахунки (відпускні, зарплата за час до початку відпустки, компенсація відпустки, матеріальна допомога до відпустки) за замовчуванням поточний місяць.
  2. В реквізиті «Організація» вибираємо ту організацію, в якій оформлений співробітник.
  3. В реквізиті «Дата» вказуємо дату реєстрації документа в інформаційній базі. Дата документа використовується в друкованій формі наказу про надання відпустки працівнику за формою № П-3 і в якості реквізитів наказу в особовій картці за формою № П-2.
  4. Реквізит «Номер» автоматично присвоюється програмою після його запису. Номер документа використовується в друкованій формі наказу про надання відпустки працівнику за формою № П-3 і в якості реквізитів наказу в особовій картці за формою № П-2.
  5. В реквізиті «Співробітник» вказуємо співробітника, якому надається відпустка.

На закладці «Основна відпустка»:

  • прапор «Відпустка» встановлюється за замовчуванням;
  • у реквізитах «з» і «по» вказуємо відомості про початок і закінчення періоду щорічної основної відпустки;
  • кількість днів відпустки нараховується автоматично відповідно до виробничого календаря і відображається в реквізиті «дн.». 

Згідно з законодавством для щорічних відпусток з числа днів відпустки виключаються святкові дні. Тобто ті дні, які в календарі відображаються як свята (фіолетовим або рожевим кольором), виключаються з числа календарних днів при розрахунку тривалості відпустки та оплати відпускних.

У картці виду відпустки також вказується, чи є відпустка щорічною. Замість введення дати закінчення відпустки є можливість вказати кількість днів відпустки в реквізиті «дн.», тоді дата закінчення буде визначено автоматично.

  1. Прапор «Компенсація відпустки» встановлюємо, якщо необхідно нарахувати компенсацію відпустки в передбачених законодавством випадках замість надання відпустки в період дії трудового договору, і вказуємо кількість днів компенсації відпустки.
  2. Прапор «Звільнити ставку на період відсутності» встановлюємо, якщо необхідно звільнити штатну одиницю, яку займає співробітник, на період його відсутності.
  3. Якщо на прохання співробітника необхідно разом з відпускними розрахувати і виплатити зарплату за відпрацьовані до відпустки дні, встановлюємо прапор «Розрахувати зарплату за». Якщо відпустка припадає на місяць, наступний за місяцем нарахування, зарплата буде нарахована тільки за місяць нарахування.
  4. В реквізитах «Надається за період роботи «з» і «по»» та автоматично визначається робочий рік, за який надається основна відпустка.
  5. У програмі не реалізована можливість ручного використання відпусток за періоди, якщо є залишок за попередній час. Всі періоди зараховуються автоматично послідовно.
  6. За посиланням «Як працівник використав відпустку?» можна сформувати довідку з відпусток для контролю залишків.

Ву реквізиті «Підстава» вигляді текстового рядка виводять підставу для надання відпустки (наприклад, графік відпусток, заява співробітника).

  1. В розділі «Нараховано», «Утримано», «Внески ФОП», «Середній заробіток», «ПДФО», «Інші утримання» розрахунок документа проводиться автоматично у разі заповнення достатніх для розрахунку умов.

Закладка «Додаткові відпустки» заповнюється, якщо одночасно з основною відпусткою співробітнику надається додаткова відпустка (або декілька додаткових відпусток). Для цього треба встановити прапор «Надати додаткову відпустку» та у полі «Вид відпустки» вибрати необхідний її тип.

На закладці «Нараховано (детально)» можна детально ознайомитися з результатами нарахувань. У табличній частині відображаються докладні дані про суму нарахованих відпускних, зарплати за час до початку відпустки, компенсації відпустки, матеріальної допомоги до відпустки, а також дані про додатковий безоплатний час відпочинку (відгул) співробітника. Якщо відпустка припадає на різні місяці, нарахування розбивається за місяцями.

Розрахунок і виплата заробітної плати за місяць в BAS Бухгалтерія КОРП

Нарахування заробітної плати в програмі BAS Бухгалтерія КОРП здійснюємо в розділі меню «Зарплата» – «Розрахунки і виплати» – «Нарахувати зарплату» – «Заповнити». 

Оформлення платіжних документів на виплату зарплати

Для відображення в регламентованому обліку виплати заробітної плати в програмі BAS Бухгалтерія КОРП здійснюється залежно від способу видачі коштів та оформлюється одним із документів:

  1. «Видатковий касовий ордер» з видом операції «Виплата заробітної плати по відомостях» – при відображенні виплати зарплати всім співробітникам одним видатковим касовим ордером. Документ може бути сформований за допомогою механізму «Створити на підставі» документа «Відомість на виплату зарплати через касу» або вручну. Для цього розділі меню «Зарплата» – «Розрахунки і виплати» – «Виплата в касу» – «Відомість на виплату зарплати через касу» – «Заповнити»
  1. «Списання з банківського рахунку» з видом операції «Перерахування заробітної плати» при виплаті зарплати через банк. Документ може бути сформований за допомогою механізму «Створити на підставі» документа «Відомість на виплату зарплати через банк» або вручну. Для цього розділі меню «Зарплата» – «Розрахунки і виплати» – «Виплата в банк» – «Відомість на виплату зарплати через банк» – «Заповнити».

Перерахування податків і внесків з нарахованої заробітної плати

Автоматичне формування пакета платіжних документів здійснюється за допомогою обробки «Формування платіжних документів по податках», яку можна відкрити за допомогою кнопки «Платежі за податками» на командній панелі відомості на виплату зарплати.

За допомогою кнопки «Створити документи», що знаходиться в нижній частині форми обробки, будуть створені документи «Списання з банківського рахунку» з видом операції «Перерахування податків/внесків по заробітній платі». Їх потрібно перевірити на заповнення та коректність даних та провести. При заповненні в табличній частині документа можна вказати статтю руху грошових коштів з однойменного довідника.

автор
  • Діючий бухгалтер зі стажем більше 20 років та досвідом роботи на всіх дільницях обліку. Працювала на посадах головного бухгалтера та бухгалтера-експерта з консультування в програмі обліку.
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.