спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 147

Форма № 20-ОПП: що змінилося в заповненні з 27 липня

(оновлено 21.05.2021)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

2020 рік приніс багато змін в бухгалтерський і податковий облік. Відстежувати все за офіційним законодавством складно і займає багато часу, тому ми зібрали в одну статтю наступні питання:

Як змінився порядок заповнення форми №20-ОПП?

Для початку, відзначимо важливі моменти, які варто враховувати при заповненні форми з 27 липня.

  1. Платники податків зобов'язані повідомляти податковій про всі оподатковувані об'єкти і про об'єкти які пов'язані з оподаткуванням або через які вони проводять свою діяльність.
  2. За формою №20-ОПП платник податків зобов'язаний повідомляти податкову службу про використання ОС на підприємстві, обладнання, транспорту, земельні ділянки, офіси, складські приміщення тощо.
  3. Форму можна подавати як в паперовому вигляді, так і в електронному через кабінет платника податків, але за новим порядком.

Зміни порядок подачі форми стосуються найбільше подачі повідомлення про об'єкти, які знаходяться на балансі юридичної особи в відокремлених підрозділах. Ці підрозділи тепер зобов'язані самостійно подавати таку інформацію, а юридична особа більше не приймає в цьому участі. Але якщо відокремлений підрозділ використовує майно, що перебуває на балансі юридичної особи (як на складах, наприклад), то ця особа подає форму, оскільки підрозділ не вважається відокремленим. В такому випадку юридична особа зобов'язана подавати форму за місцезнаходженням підрозділу (за неосновним місцем обліку).

Крім цього, в формі повинні бути згадані всі об'єкти, які є власністю, орендовані або здаються в оренду платником податків. Новинкою є розширення інформації про об'єкт оподаткування. Наприклад, якщо подається інформація про офіс і складі, розташованих за однією адресою, досить подати інформацію по одному з них, але в найменуванні позначити всі об'єкти знаходяться за цією адресою.

Важливо! Розширення інформації не стосується рухомого майна, яке реєструється в державному органі та має відповідний реєстраційний номер. До такого відноситься:

  • земельна ділянка з кадастровим номером;
  • інша нерухомість з реєстраційним номером;
  • легковий автомобіль з номером кузова;
  • вантажний автомобіль або причепа з номером на шасі Т3.

Що змінилося у звітності по транспортним засобам?

Інформацію про транспортні засоби тепер теж необхідно подавати загально, а не по кожному окремо. Тобто тепер у формі №20-ОПП вказується в графі "Тип об'єкта оподаткування" - "Транспортні засоби", а в графі "Реєстраційний номер об'єкта оподаткування" - кількість транспортних засобів.

Однак, такий тип звітності не стосується транспортних засобів, які є точками торгівлі, громадського харчування або послуг відмінних від вантажних і пасажирських перевезень.

У разі, якщо в об'єкта відсутній номер, для заповнення форми, то відповідну графу слід залишити порожньою, а з самою формою подати копію документа, що підтверджує реєстрацію об'єкта у відповідному державному органі.

Яку відповідальність несе підприємець, що не подає форму №20-ОПП?

За неподання форми, підприємцю загрожує штраф, розмір якого залежить від статусу платника податків. Для приватних підприємців та осіб які проводять незалежну професійну діяльність, це 340 грн, а для юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів, це 1020 грн.

У разі якщо порушення не було усунуто протягом року, накладається повторний штраф в розмірі подвійної первинного штрафу: 680 для ФОП і незалежних осіб, і 2040 грн для юридичних осіб.

*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.