спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Відображення витрат на придбання об'єктів основних засобів та ПДВ у програмі BAS Бухгалтерія та BAS Бухгалтерія КОРП

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

У статті описана методика віднесення витрат на придбання об'єктів основних засобів (далі ОЗ) відповідно до П(С)БО 7 Основні засоби та ключові моменти коректного відображення ПДВ в документах та в регламентованому обліку, звіті Декларація з ПДВ. 

При правильному формуванні документів в BAS Бухгалтерія/BAS Бухгалтерія КОРП вбудований механізм ПДВ, який дозволить значно спростити роботу бухгалтера.

До первісної вартості ОЗ включаються суми, що сплачуються відповідно до договору постачальнику та додаткові витрати, що безпосередньо пов'язані з придбанням і доведенням до стану, в якому основні засоби придатні для використання в запланованих цілях. 

ОЗ обліковуються в програмі окремо по кожному об'єкту на субрахунках рахунку 10 Основні засоби. Придбання ОЗ обліковується у програмі як капітальні інвестиції через вид операції Устаткування. Перелік Устаткування зберігається в довіднику Номенклатура 

Бухгалтерський облік Устаткування ведеться на субрахунку 1521 Придбання Основних засобів. 

В цій статті ми розглянемо відображення витрат на придбання ОЗ, що сплачуються відповідно до договору за умови попередньої оплати Постачальнику. Підприємство ТОВ «Добро», є платником ПДВ та здійснює тільки оподатковувані операції у господарській діяльності.

Відображення попередньої оплати Постачальнику Основних засобів

Для коректного відображення здійсненої попередньої оплати Постачальнику ОЗ (списання грошових коштів із банківських рахунків організації) за договором у програмі BAS створюється призначений документ Списання з банківського рахунку звидом операції Оплата постачальнику (Рис. 1).

Документ Списання з банківського рахунку може бути створений:

  • на підставі товарних документів (Рахунок на оплату постачальника, Надходження товарів і послуг і т. д.);
  • автоматично за допомогою обробки Обмін з банком;
  • вручну.

Для коректного відображення господарської операції з перерахування попередньої оплати Постачальнику за ОЗ в документі Списання з банківського рахунку повинно бути заповнено (Рис. 2):

  • Вид операції – Оплата постачальнику. 
  • Рахунок обліку – визначає за яким розрахунковим рахунком та в якій валюті (національній або іноземній) оформляється операція списання грошових коштів.
  • Номер – присвоюється автоматично після запису або проведення документа.
  • Вх. номер і від призначені для відображення номера і дати платіжки за даними платника, тобто покупця. Заповнюються на підставі виписки банку.
  • Одержувач – постачальник, якому перераховуються кошти, вибирається з довідника «Контрагенти».
  • Рахунок одержувача – банківський рахунок контрагента. Перелік банківських рахунків контрагентів, як і рахунків організацій, зберігається в довіднику Банківські рахунки. 
  • Сума – сума взаєморозрахунків із контрагентом за цією операцією (з урахуванням ПДВ). 
  • У нижній табличній частині документа вказуються основні дані: Контрагент, Договір, Стаття РГК, Сумма, Ставка ПДВ – 20%, Рахунки розрахунків – 631 (3711), Рахунки ПДВ – 6442 (6441), Податкове призначення при придбанні – Опод. ПДВ, обов'язковою умовою є установка прапора «Поставка ОФ».

Перевіряємо правильність відображення сформованих проводок документа. 

У разі, якщо в договорі з контрагентом вказана схема податкового обліку «За першою подією», ведеться простий облік ПДВ, коли ж першою подією є перерахування авансу постачальнику (документ «Списання з банківського рахунку»), ця операція в податковому обліку фіксується як очікуваний ПДВ придбання (Дт 6442 – Кт 6441) (Рис. 3).

Надходження об'єктів основних засобів

Для коректного відображення господарської операцій надходження матеріальних цінностей на склад підприємства реєструється документом Надходження товарів і послуг (розділ Купівлі) з видом операції Устаткування. В документі потрібно заповнити поля(Рис. 4):

При введенні документа в шапці заповнюються такі реквізити:

  • Організація – організація підприємства, що купує запаси і послуги.
  • Контрагент – постачальник.
  • Договір – договір з постачальником.
  • Тип цін – заповнюється автоматично типом цін, який встановлений в договорі постачальника. Тип цін можна змінити по кнопці Редагувати ціни та валюту. 
  • Валюта – валюта документа. Валюта заповнюється автоматично валютою договору.
  • Вид операції – Устаткування.

Після вибору операції потрібно заповнити закладки:

  • Устаткування
  • Рахунки обліку розрахунків
  • Додатково

На закладці Устаткування вказується номенклатура, кількість, ціна, ставка ПДВ 20%, а також рахунок обліку 1521 Придбання основних засобів та податкове призначення номенклатури Опод. ПДВ, обов'язковою умовою є установка прапора Поставка ОФ.

На закладці Рахунки обліку розрахунків зазначаються рахунки розрахунків та авансів – 631 (3711), а також рахунки обліку податкового кредиту (ПДВ) – 6442 (6441). Усі рахунки обліку заповнюються автоматично з регістра відомостей Рахунки обліку розрахунків з контрагентами.

Правильність відображення в регламентованому звіті Декларація з ПДВ операції придбання устаткування забезпечується автоматичною установкою прапора Поставка ОФ в табличній частині документа Надходження товарів і послуг з видом операції Устаткування.

Перевіряємо правильність відображення сформованих проводок документа: Надходження товарів і послуг та закриття Податкового кредиту ПДВ придбання відображається при проведенні документа надходження товарів/послуг: Дт 6441 – Кт 631 (Рис. 5).

Реєстрація операцій за вхідним ПДВ

При отриманні податкової накладної від постачальника у програмі реєструється документ Реєстрація вхідного податкового документа (розділ Купівлі) з видом операції Податкова накладна, де вказується точна сума ПДВ відповідно до отриманої податкової накладної. При проведенні документа формується проводка з кредиту рахунка 6442 Податковий кредит непідтверджений (Рис. 6).

При введенні документа в шапці заповнюються такі реквізити:

  • Контрагент – постачальник, який виписав зареєстрований документ, і Договір з ним. 
  • Дата документа (у заголовку) – буде вказуватися як Дата отримання формуванні Реєстру.

На закладці Реквізити документа вказується номер вхідного документа, дати виписки та реєстрації в ЄРПН. При використанні FREDO Звіт Дата реєстрації в ЄРПН заповнюється автоматично кнопкою Вивантаження – Відправити запит і перевірити стан реєстрації в «FREDO Звіт». Для цього на закладці Додатково має бути встановлений прапор Необхідно перевірити в ЄРПН

Для документів, отриманих в електронному вигляді, ставиться прапор Передається в електронному вигляді. Такі документи відображаються у Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних з суфіксом Е.

На закладці Номенклатура поставки зазначаються % ПДВ – 20%, Суми без ПДВ і Суми ПДВ з вхідного податкового документа в розрізі ставок ПДВ, а також призначень використання придбання для: 

  • господарської і негосподарської діяльності – установка прапора «Госп. Діяльність»;
  • оподатковуваних і неоподатковуваних ПДВ операцій – установка прапора «Оподатк. ПДВ» та обов'язковою умовою є установка прапора «Поставка ОФ».

Перевіряємо правильність відображення сформованих проводок документа Реєстрація вхідного податкового документа (Рис. 7).

Формуємо Звіти для перевірки коректності сформованих проводок господарських операцій по відображенню витрат на придбання об'єктів основних засобів та ПДВ у програмі BAS Бухгалтерія/BAS Бухгалтерія КОРП (Рис. 8)

Формування Декларації з ПДВ в BAS Бухгалтерія та BAS Бухгалтерія КОРП

Щоб заповнити звіт Декларація з ПДВ, потрібно перейти в розділ Звіти – Регламентована звітність – Регламентовані звіти вбудовані. В переліку звітів встановіть відмітку біля Декларація по ПДВ та натисніть Створити звіт. 

Детальніше з порядком заповнення звіту Декларація з ПДВ можна ознайомитися у статті Порядок заповнення звіту Декларація з ПДВ.

автор
  • Діючий бухгалтер зі стажем більше 20 років та досвідом роботи на всіх дільницях обліку. Працювала на посадах головного бухгалтера та бухгалтера-експерта з консультування в програмі обліку.
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.