спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Купівля валюти в програмі «BAS Бухгалтерія»

(оновлено 10.08.2022)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Купівля валюти потрібна при наявності зовнішньоекономічних операцій для оплати нерезидентам за товари, роботи та послуги. Це досить відповідальні та громіздкі облікові операції, але, якщо ви є користувачем «BAS Бухгалтерія», вони не займуть багато часу. Головне – виконати всі процедури в певній послідовності, а покрокова інструкція описана в даній статті.

Підготовчий етап

До початку роботи варто перевірити довідник валют, щоб переконатися в його актуальності саме в ті дні, коли потрібно відобразити валютні операції.

Цей довідник можна заповнити як власноруч, так і завантажити його автоматично за даними НБУ.

І тільки після цього переходьте безпосередньо до купівлі валюти. Загальна схема облікових дій буде такою:

Для більшої наочності покажемо, як відображаються операції купівлі валюти на умовному прикладі:

  • 31.07.2022 р. оформлено заявку на придбання 7000 євро, курс НБУ складає 37,301 грн. за 1 євро. Комерційний курс – 40,500 грн. за 1 євро;
  • згідно з договором на банківське обслуговування комісія дорівнює 0,05%;
  • 01.08.2022 р. здійснена купівля 7000 євро.

Оформлення Заявки на придбання валюти

Документів за операцією купівлі валюти буде оформлено багато, тому краще починати із заповнення «Заявки на купівлю/продаж валюти» з видом операції «Купівля». Це дасть можливість оформити на його підставі всі необхідні документи, прив’язати їх до певної заявки і потім переглянути в так званому «режимі дерева» всі операції, які приймали участь в процесі придбання валюти.

Зауважимо, що «Заявку на купівлю валюти» можна заповнити заздалегідь. В нашому прикладі її зроблено напередодні операції купівлі валюти.

При заповненні документа слід звернути увагу на наступне:

  1. «Рахунок гривневий» – це рахунок, з якого будуть списані кошти в національній валюті для здійснення операції.
  2. «Вид операції» – «Купівля валюти».
  3. «Курс НБУ» заповнюється автоматично з довідника.
  4. «Максимальний курс» – курс, за яким підприємство купує валюту в уповноваженому банку. Це комерційний курс продажу.
  5. «Співробітник» – особа, яка уповноважена на здійснення операції. Цей реквізит є обов’язковим коли заявка оформляється та надається в банк у друкованому варіанті. Для системи «Клієнт-банк» вона не є актуальною, але її заповнювати потрібно.
  6. «Гривневе покриття» – сума гривневих грошових коштів, яку необхідно перерахувати в банк. Вона, зазвичай, трохи перевищує необхідну суму, щоб коштів точно вистачило для здійснення операції у разі зміни курсу на момент придбання валюти.
  7. «Комісійні (%)» заповнюються у відсотках. Розмір комісійної винагороди визначається кожним банком окремо. У виписках іноді вказується не відсоток, а конкретна сума винагороди, але в програмі «BAS Бухгалтерія» встановлюється саме % для подальших коректних розрахунків. Проценти комісійної винагороди, які стягуються банком для різних операцій можна переглянути в Договорі на банківське обслуговування, а можна визначити самостійно.
  8. Оскільки сума гривневого покриття, частіше за все, не співпадає із фактичною, яка потрібна на придбання валюти, виникає необхідність повернення невикористаної суми. Для цього в полі «Рахунок повернення» вказують гривневий рахунок, на який повертаються кошти, раніше списані банком і не витрачені на купівлю валюти.

Після заповнення всіх реквізитів документ потрібно записати та провести.

Друкована форма може бути сформована за допомогою кнопки «Заявка на покупку/продаж валюти».

Документ «Заявка на купівлю/продаж валюти» не формує бухгалтерських проведень. Він є підставою для оформлення наступних операцій, а також може бути відправлений в банк за допомогою вбудованої електронної пошти.

Для цього можна зберегти заявку в різних форматах. Потрібно лише, щоб програма «BAS Бухгалтерія» була інтегрована з програмою «Клієнт-банк».

Списання коштів з банківського рахунку

Наступним кроком в ланцюжку операцій придбання валюти є списання з банківського рахунку.

Цей документ можна створити на підставі заявки або як самостійний. У випадку оформлення на підставі заявки всі дані заповнюються автоматично, а у разі самостійного документа потрібно всі поля заповнити власноруч.

В полі «Сума» вказується сума гривневого покриття плюс комісія. Після проведення документу можна подивитися бухгалтерські проведення.

Проведення купівлі валюти

Після списання з банківського рахунку гривневих коштів для придбання валюти переходять до її купівлі. Для цього передбачений документ «Купівля/продаж валюти» з відповідним видом операції, який також можна створити на підставі заявки або як самостійний документ.

Зверніть увагу, що кнопка «Створити на підставі» використовується не тільки у відкритій заявці. Вона є також і в реєстрі документів.

Суми грошових коштів, які наведені в документі «Купівля/продаж валюти», формуються аналогічно списанню с банківського рахунку. Окремо вказана сума, необхідна для купівлі валюти, комісія і загальна сума списання в результаті даної операції.

Необхідно також проконтролювати правильність заповнення закладок, оскільки рахунки, які в них наведені, впливають на формування бухгалтерських проведень по курсових різницях.

При автоматичному заповненні документа використовується інформація, яка внесена в реєстр відомостей «Рахунки обліку (інші).

При необхідності відомості даного реєстру можна відкоригувати власноруч. Всі суми в документах «Списання з банківського рахунку» та «Купівля/продаж валюти» також можна змінювати для узгодження з фактичною банківською випискою.

Після проведення документа легко проаналізувати сформовані проведення.

За умови нашого прикладу сформовані проведення:

Операція

Розрахунок

Сума, грн.

Переведення коштів в дорозі з з національної валюти в іноземну за курсом НБУ

7000 EUR x 37.301

261107

Визначення комісійної винагороди

283 500 х 0,05%

141,75

Відображення курсової різниці між курсом НБУ та курсом, за яким придбана валюта

(40,5 - 37,301) х 7000 EUR

22393

Якщо послідовність дій не порушена, проведень буде три. Коли ж їх чотири, потрібно додатково проаналізувати, чому саме так сталося.

Зарахування придбаних коштів

Завершальним етапом процесу купівлі валюти є зарахування валютних коштів на банківський рахунок. Відображення цієї операції можна зробити або самостійним документом, який знаходиться в розділі «Банк і каса», або створити на підставі документа «Купівля/продаж валюти». Звичайно, заповнювати на підставі набагато легше та безпечніше – менше помилок.

При оформленні даної операції самостійним документом слід створити документ в розділі «Банк і каса» – «Банківська виписка» – «Надходження».

При формуванні такого документа як самостійного необхідно буде внести такі дані: рахунок 312 «Поточні рахунки в іноземній валюті» та 334 «Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті», суму валюти та інші необхідні реквізити.

Після проведення документа будуть сформовані бухгалтерські проведення.

Після зарахування валюти за договором з банком може залишитися невикористана сума, яку банк повинен повернути на розрахунковий рахунок підприємства. Таке повернення відображається документом «Надходження на банківський рахунок» з видом операції «Інші надходження». Операція здійснюється в національній валюті.

Аналіз даних

Сказати, що всі операції купівлі валюти відображені правильно, можна лише тоді, коли здійснено перегляд оборотно-сальдової відомості за обраними рахунками за певну дату.

Контрольні цифри при цьому – це нульові залишки на рахунках 333 та 334 на дату закінчення операції купівлі валюти.



За даними нашого умовного прикладу можна побачити, що залишків на рахунках грошових коштів в дорозі в національній та іноземній валюті немає, а на валютний рахунок надійшло 7000 євро.

На завершення всіх дій слід повернутися до першого документу, який було оформлено – «Заявка на купівлю/продаж валюти». І ще раз подивитися, які документи було оформлено. Це можна зробити як у відкритому документі, так і у реєстрі.

Буде видно, що на підставі заявки сформовано два документи: «Списання з банківського рахунку» та «Купівля/продаж валюти», а вже на підставі останнього оформлено документ «Надходження на банківський рахунок».

Послідовність дій саме така, як було описано. Навіть у випадку, якщо всі операції виконуються в один день. Програма є чуттєвою не тільки до дати документу, а також і до часу його введення.

Висновок

Відображення купівлі валюти не складніше за інші бухгалтерські операції. Воно потребує лише уважності та дотримання встановленої послідовності дій. І, звичайно, такого помічника як «BAS Бухгалтерія».

*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.