спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Які рахунки не можна арештувати за борги. Де зберігати гроші, щоб їх не арештували

(оновлено 25.06.2021)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Приватні та державні виконавці користуються одними й тими ж методами для пошуку рахунків. Єдина різниця: приватні виконавці більш мотивовані, щоб знайти рахунки, оскільки від цього залежить, отримають вони свою винагороду чи ні. Також формально немає ніякої різниці, для виконання якого виконавчого документу приватний або державний виконавець намагається знайти рахунок боржника.

Процес виявлення рахунків боржника однаковий як при виконанні рішень суду, так і при виконанні будь-яких інших документів: виконавчих написів нотаріусів, постанов поліції про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення правил дорожнього руху.

Тепер безпосередньо про рахунки

Всі рахунки можна умовно поділити на 2 групи: Банківські рахунки і не Банківські.  Банківські рахунки виконавець в змозі виявити і потім заарештувати, а не Банківські - ні.

Що таке не Банківські рахунки

Це так звані електронні гаманці. Їх дуже багато: WebMoney, EasyPay, PayPal та ін.

Ними, як правило, користуються для покупок в інтернеті. А деякі сервіси навіть видають електронні картки, якими можна користуватися для оплати через термінал у магазині.

Чинне законодавство погано регулює питання пов'язані з електронними грошима. І гроші, що знаходяться на електронних гаманцях, на жаль для виконавців, залишаються недоступними.

Тепер про Банківські рахунки

Тут теж все дуже цікаво.

Програма, в якій працюють державні та приватні виконавці, дає можливість відправляти постанову про арешт грошових коштів в Банки через електронну систему документообміну.

Як це працює

Виконавець своїм цифровим підписом підписує постанову про арешт грошових коштів. Ця постанова відразу ж з’являється в Банку. Банк виконує постанову і накладає арешт на рахунки боржника.

Дехто навіть називає цей електронний документообмін автоматичним арештом рахунків. Але! До такого електронного документообміну на сьогоднішній день підключені всього 5 Банків з 71: ПриватБанк, Universal Bank (він же Monobank), Оксі Банк, ТАСкомбанк і недавно підключився Райффайзен Банк Аваль.

Банки не мають обов'язку підключитися до цієї системи. Тому вони не поспішають це робити, хоча й кажуть, що дуже потрібно.

Як же виявити і арештувати рахунки в останніх 66 Банках

Туди виконавці можуть направити письмові запити. Як ви напевно здогадалися, виконавчі запити направляють далеко не всі.

Нещодавно звучала цікава статистика: адміністративні штрафи, які потрапляють на виконання до Державної виконавчої службу, виконуються лише в 20% випадків. Це яскравий показник того, наскільки ефективно виконавці шукають рахунки боржників.

Такі от справи з виявленням рахунків боржників в нашій системі примусового виконання.

Шаблони документів щодо арешту рахунків, призначених для отримання заробітної плати, пенсії, стипендії, в процесі виконавчого провадження

Заява до приватного виконавця щодо арешта рахунків (шаблон та зразок заповнення заяви)

Зразок позовної заяви про зняття арешту з коштів боржника

Скарга на дії державного виконавця (зняття арешту з рахунку боржника)

автор
  • методист Актив-Софт
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.