спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Попередження

JUser::_load: неможливо завантажити користувача з id: 147

Звіт про роздрібні продажі в BAS Бухгалтерія

(оновлено 28.12.2023)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

В статті описаний облік роздрібної торгівлі в базі даних BAS Бухгалтерія ред. 2.1, де ведеться бухгалтерський облік підприємства. 

Можливість використання функціоналу BAS Бухгалтерія у роздрібних продажах визначається в налаштуваннях Облікова політика (розділ Головне – Настройка – Облікова політика – Роздріб) вибираємо Спосіб обліку товарів в роздробі: (Мал. 1).

Відображення роздрібного продажу у програмі реєструється документом Звіт про роздрібні продажі (розділ Продажі – Продажі – Звіт про роздрібні продажі).  (Мал. 2).

Цей документ має 2 види:

  1. Звіт про роздрібні продажі (ККМ) – документ для відображення роздрібних продажів з автоматизованої торгової точки (склад з типом Роздрібний магазин). Автоматизованою точкою є точка, що обладнана технічними засобами, які дозволяють щодня формувати детальний звіт про продані товари з цієї точки.
  2. Звіт про роздрібні продажі (НТТ) – документ для відображення роздрібних продажів з неавтоматизованої торгової точки (склад з типом Неавтоматизована торговельна точка). Неавтоматизованою торговельною точкою є точка, технічне забезпечення якої не дозволяє щодня формувати детальний звіт про продані товари.

Звіт про роздрібні продажі (ККМ)

Реалізація товарів і продукції в роздробі через автоматизовану торгову точку проводиться документом Звіт про роздрібні продажі (ККМ) (розділ Продажі – Продажі – Звіт про роздрібні продажі – Звіт – ККМ). В документі потрібно заповнити поля (Мал. 3):

При введенні документа в шапці обов'язково потрібно вказати наступні реквізити:

  1. Склад – торговельна точка, в якій відображається роздрібний продаж. 
  2. Тип цін – ціна товару, по якій оформляється реалізація. Вибирається з декількох допустимих для товару цін. Тип цін задається для вибраного складу та заповнюється автоматично. Його можна змінити або видалити, якщо тип цін для складу не встановлено, кнопки Редагувати ціни та валюту документа. 
  3. Стаття РГК – стаття руху грошових коштів, по якій буде відображено надходження роздрібного виторгу в касу організації.

На закладці Товари зазначаються товари і послуги, реалізовані роздрібному покупцеві. Вказується Кількість і Ціна проданих товарів (з ПДВ). 

На закладці Платіжні картки та банківські кредити зазначаються оплати покупця, проведені платіжною карткою або з залученням банківських кредитів. Для кожного Виду оплати вказується Сума оплат, а також Контрагент – банк, який видав платіжну картку або кредит, і його Договір з організацією.

На вкладці Облік по касі вказуємо Статтю руху грошових коштів.

Вкладка Рахунки заповнюються автоматично згідно налаштувань програми. За необхідності ці дані можуть бути змінені в документі.

Перевіряємо вірність відображення сформованих проводок документа Звіт про роздрібні продажі (ККМ), а саме відображення: (Мал. 4)

  • списання реалізованих товарів;
  • доходу від реалізації;
  • зменшення доходу на суму ПДВ;
  • надходження готівкових коштів в касу;
  • надходження безготівкових коштів по рахунку бух. обліку Грошові кошти в дорозі.

На підставі документу Звіт про роздрібні продажі (ККМ) створюємо документ Прибутковий касовий ордер. Він вноситься у програму для дотримання касової дисципліни (заповнення касової книги), але бухгалтерських проведень не формує. (Мал. 5)

Реалізація товарів через неавтоматизовану торгову точку (НТТ)

Реалізація товарів і продукції в роздробі через неавтоматизовану торгову точку проводиться документом Звіт про роздрібні продажі (НТТ) (розділ Продажі – Продажі – Звіт про роздрібні продажі – Звіт – НТТ). 

Виручка повинна реєструватися кожен день, а звіт по продажах в НТТ може бути сформований за вибраний період. Тому в схемі використовується транзитний допоміжний рахунок 709 Дохід від реалізації в роздріб (Мал. 6).

Перевіряємо вірність відображення сформованих проводок документа зі списання товарів і нарахування доходу від роздрібних продажів (Мал. 7).

Реєстрація виручки при продажу кінцевому споживачу виконується документом Прибутковий касовий ордер

Створюємо документ Прибутковий касовий ордер на підставі документу Звіт про роздрібні продажі за допомогою механізму Створити на підставі. При введенні на підставі всі основні реквізити документа (склад, сума продажів, відокремлений підрозділ і т.д.) будуть заповнені автоматично. (Мал. 8)

Реєстрація виручки при продажу кінцевому споживачу виконується документом Прибутковий касовий ордер (розділ Банк і каса) з видом операції Роздрібний виторг і з встановленим прапором Неавтоматизована торговельна точка.

При проведенні прибуткового касового ордеру по складу виду НТТ перевіряємо вірність відображення сформованих проводок документа по зарахуванню виручки від реалізації в касу підприємства за дебетом рахунку 30 чи на розрахунковий рахунок за дебетом рахунку 333 Грошові кошти в дорозі в національній валюті та відображення доходу і податкових зобов'язань з ПДВ (Мал. 9).

Повернення товарів в роздрібній торгівлі

У разі повернення товару в програмі створюється документ Звіт про роздрібні продажі, де з мінусом вказується кількість товару, який повертається. Після цього інформація про нього буде заповнена автоматично: ціна, сума, сума ПДВ і т. д. 

Якщо повертаються товари, продані в попередні зміни, вказується Документ продажуЗвіт про роздрібні продажі за зміну, коли товар був проданий (Мал. 10)

автор
  • Діючий бухгалтер зі стажем більше 20 років та досвідом роботи на всіх дільницях обліку. Працювала на посадах головного бухгалтера та бухгалтера-експерта з консультування в програмі обліку.
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.