спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Налаштування прайс-листів в ВАS КУП

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Грамотно складений прайс-лист допомагає клієнтам швидко зробити замовлення та підвищити продажі підприємства. В статті розглянемо методику призначення цін і знижок за допомогою Обработки Ціни (прайс-лист) у типовій конфігурації ВАS КУП.

Обработка Ціни (прайс-лист) у типовій конфігурації ВАS КУП знаходиться у розділі меню CRM і маркетинг – група Ціни та знижкиЦіни (прайс-лист).

Обробка призначена для перегляду і зміни цін номенклатури. Реєстрація цін на номенклатурні позиції за конкретним видом цін – це формування певної колонки прайс-листа.

Попередньо всі можливі варіанти ціни підприємства вводяться в класифікатор Види цін. Для кожного виду ціни визначається валюта ціни, правила розрахунку, метод округлення та інше. Класифікатор Види цін заповнюється в розділі меню CRM і маркетингНастройки та довідники.

При створенні Виду ціни задається правило розрахунку цін продажу, купівлі та інших цін, що використовуються на підприємстві.

Для створення видів цін, які використовуються під час продажу, в картці виду ціни встановлюється ознака – прапорець При продажі клієнтам. Такими цінами можуть бути дилерська, гуртова, роздрібна ціни, що фактично є колонками прайс-листа підприємства.

При встановленні прапору При введенні на підставі документів поставки програма розраховує роздрібні ціни на підставі цін, зареєстрованих в документах постачання, і зазначеної націнки на ціну надходження.

Інші види цін є технічними видами цін, що використовуються в якості допоміжних для розрахунку цін продажу. Такими цінами можуть бути: собівартість, мінімальна і максимальна ціни конкурентів, мінімальна і максимальна ціни постачальників та інше.

Кожен вид цін в обов'язковому порядку включає інформацію про Валюту, в якій зберігаються ціни, і ознаку включення ПДВ в ціну.

Право реєстрації цін має тільки співробітник (маркетолог), який відповідає за цінову політику підприємства.

Для встановлення прав реєстрації цін користувачу потрібно встановити дозвіл на цю дію (дати право) Встановлення цін номенклатури без погодження. Новий документ для цього користувача створюється зі статусом Погоджено.

Для всіх інших користувачів документ створюється в статусі Не погоджено.

Для введення цін в дію необхідно запустити бізнес-процес погодження цін. При створенні документа Встановлення цін номенклатури з робочого місця Ціни (прайс-лист) після запису документа бізнес-процес погодження буде запущений автоматично.

Призначення цін номенклатури

Для створення нових та актуалізації поточних цін використовується обробка Ціни (прайс-лист), яка викликається в розділі меню CRM і маркетинг – група Ціни та знижки (описано вище).

Заповнення списку товарів, для яких потрібно призначити ціни, здійснюється натисканням на кнопку Сформуватиабо натисканням на гіперпосилання Встановлення відбір.

На панелі функцій знаходяться основні команди:

  • Змінити ціни – зміна цін на певний %, округлення тощо;
  • Друк – виведення прайс-листа до друку;
  • Excel – вивантаження або завантаження цін за допомогою табличного документа;
  • Параметри – налаштування списку цін.

У діалоговому вікні Настройка параметрів прайс-листа необхідно встановити параметри відбору номенклатури за допомогою встановлення прапорців. Якщо параметри не встановлені, буде заповнений весь список номенклатури.

На закладці Колонки прайс-листа здійснюється налаштування списку цін, які потрібно призначити.

Для кожної позиції номенклатури у сформованому списку можна задати ціни вручну. При цьому ціни, що зажать від цієї ціни, будуть автоматично перераховані. Після перерахунку залежні ціни автоматично округлюються відповідно до тих правил округлення, які задані для виду ціни.

Ціни в прайс-листі можна змінювати. Для цього потрібно або скористатися безпосередньою зміною цін в комірках, або змінити ціни за допомогою спеціальних команд для групової зміни цін: Розрахувати обчислювані ціни (за даними ІБ і формулами), Змінити на відсоток.

В програмі є можливість налаштувати Розширений вигляд прайс-листа.

Тобто встановлювати більш складні варіанти відбору з групуванням умов (додати максимум або мінімум) та можливість відбору за будь-якими реквізитами номенклатури.

Встановлені налаштування відбору зберігаються на наступний сеанс роботи з обробкою.

При використанні варіанту настройки Розширений вигляд будуть показані залежні і впливаючі ціни. Ціни, що впливають, інформують про залежність від них поточної ціни, а залежні повинні перераховуватися після її зміни.

Після вибору потрібного виду ціни позначається список цін, які впливають на розрахунок відповідн ціни і які повинні бути перераховані після встановлення нових цін цього виду. За допомогою кнопки Вибрати всі, що впливають і кнопки Вибрати всі залежні.

Якщо для Виду ціни в якості способу завдання ціни встановлено значення Довільний запит за даними ІБ або Націнка на ціну надходження, в колонці Параметри може виникнути необхідність вказати параметри схеми компонування даних(СКД). Якщо параметри не задані, переходьте у форму настройки СКД для зазначення параметрів за допомогою команди табличної частини Редагувати настройки.

При цьому ціни, які залежні від вказаної ціни, будуть автоматично перераховані. Після перерахунку залежні ціни автоматично округлюються у відповідності до правил округлення, які задані для Виду ціни.

Для кожної позиції номенклатури у сформованому списку можна задати ціни вручну. При цьому автоматично будуть перераховані всі залежні ціни. Вони задаються у валюті, яка задана у виді цін.

Для реєстрації нових цін слід виконати команду Застосувати змінені ціни. При виконанні цієї команди автоматично створиться документ Встановлення цін номенклатури, в якому буде вказано список зареєстрованих цін.

За допомогою команди Історія зміни цін можна подивитися список раніше зареєстрованих документів Встановлення цін номенклатури.

Формування прайс-листа

Використовуючи команду Прайс-лист, формують прайс-лист по відібраних у списку номенклатурних позиціях.

За замовчанням прайс-лист формується лише за тими видам цін, для яких встановлений прапорець При продажі клієнтам. В якості дати формування прайс-листа вказується поточна дата.

За необхідності можна сформувати прайс-лист на будь-яку дату і за всіма видами цін.

Передбачена можливість формувати прайс-лист із зазначенням вільного залишку товарів на складах. Для використання цієї можливості потрібно встановити прапорець Показувати залишки товарів на складах у настройках прайс-листа.

Товари і послуги, для яких ціни не встановлені по жодному виду цін з вибраних для формування прайс-листа, не включаються в нього.

При формуванні прайс-листа можна встановити різні варіанти відбору даних:

  • за ціновими групами;
  • за видами цін продажу;
  • за групою номенклатури (сегментами).

Особливості звіту Прайс-лист:

  • деталізація за Видами цін, що використовуються тільки при продажах вибраної номенклатури;
  • деталізація тільки за тими номенклатурними позиціями, які є в наявності;
  • оперативний контроль товарних залишків організації (прапор Показувати залишки товарів організації);
  • можливість друку результатів звіту;
  • зберегти результати звіту у файл;
  • відправити звіт електронною поштою.

Таким чином відбувається налаштування Прайс-листів, встановлення цін номенклатури та їх зміна і реєстрація у програмі BAS КУП.

автор
  • Діючий бухгалтер зі стажем більше 20 років та досвідом роботи на всіх дільницях обліку. Працювала на посадах головного бухгалтера та бухгалтера-експерта з консультування в програмі обліку.
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.