спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Страхування співробітників в BAS Бухгалтерія КОРП

(оновлено 12.08.2024)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Все більша кількість підприємств з ціллю залучення кваліфікованих кадрів впроваджує додаткову перевагу у вигляді добровільного медичного страхування. І зараз розглянемо відображення в обліку операцій щодо медичного страхування співробітників за кошти підприємства на прикладному рішенні BAS Бухгалтерія КОРП.

Першим етапом є заключення договору страхування зі страховою компанією.

Договір добровільного медичного страхування – це договір страхування, який передбачає страхову виплату, що здійснюється закладам охорони здоров’я у разі настання страхового випадку, пов’язаного із хворобою застрахованої особи або нещасним випадком.

Такий договір має також передбачати мінімальний строк його дії один рік та повернення страхових платежів виключно страхувальнику при достроковому розірванні договору (пп.14.1.52-1 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Для відображення цієї господарської операції треба виконати декілька дій.

  1. Створюємо Контрагента (розділ Довідники, група Купівлі та продажі – Контрагенти).

При створенні Контрагента заповнюємо обов'язкові реквізити:

  • Найменування – заповнюємо назву страхової компанії;
  • Група – вибираємо одну із створених груп Контрагентів (за необхідності);
  • Вид – вибираємо Юридична особа;
  • Код ЄДРПОУ – заповнюємо реєстраційні дані страхової компанії;
  • Система оподаткування – заповнюємо напередвизначену Систему оподаткування. У разі зміни є можливість позначити це в програмі.

В блоці Загальні відомості є можливість створити, переглянути і заповнити списки банківських рахунків, договорів та контактних осіб, натиснувши на посилання Всі банківські рахунки, Всі договори, Всі контактні особи.

На закладці Адреси вказуємо контактну інформацію страхової компанії.

На закладці Відповідальні особи – ПІБ його відповідальних осіб, які будуть відображатися в друкованих формах документів.

  1. Створюємо Договір з найменуванням Добровільне страхування здоров'я на випадок хвороби.

Безпосередньо з картки Контрагента створюємо договір у розділі Використовуються як основні кнопкою Створити.

У конфігурації Договір контрагента це не аналог первинного документа, аінструмент, що дозволяє налаштувати особливості конкретної господарської операції. При створенні договору є можливість задати параметри обліку взаєморозрахунків конкретно для цього договору, що дуже зручно.

У шапці договору з контрагентом заповнюємо реквізити:

  • Контрагент – автоматично проставляється програмою із довідника Контрагента;
  • Найменування – заповнюємо у довільній формі;

Рекомендується давати назви зі смисловим навантаженням, за яким можна однозначно ідентифікувати договір.

  • Для друку – найменування договору, яке використовується при формуванні друкованих форм первинних документів;
  • Вид договору – визначає варіант взаєморозрахунків із контрагентом і допустимий в рамках цього договору документообіг. В нашому випадку вибираємо Інше;
  • Реквізити Номер і від – використовуються для відображення інформації в друкованих формах витратних та прибуткових документів.

Інформація в документах відображатиметься тільки у випадку, якщо не заповнений реквізит Для друку.

На закладці Основні договору з контрагентом заповнюються реквізити щодо ведення взаєморозрахунків з деталізацією, наявністю і характером додаткової аналітики взаєморозрахунків. В нашому випадку За договором у цілому.

  • Валюта – вибираємо з довідника Валюти, в нашому прикладі Гривня.

Інші реквізити, в основному, довідкові або є параметрами за замовчуванням.

На закладці Податковий облік договору з контрагентом заповнюються реквізити, щодо Схеми податкового обліку і Схеми податкового обліку по тарі, які необхідні для встановлення моменту визначення бази оподаткування для ПДВ при відображенні господарських операцій з контрагентом. В нашому випадку це операція ПДВ, що не оподатковується, її вибираємо За першою подією.

Інші реквізити, в основному, довідкові або є параметрами за замовчуванням.

  1. Переходимо до налаштування обліку рахунків розрахунків з контрагентом.

Після створення договору необхідно налаштувати рахунки обліку розрахунків з контрагентом.

Прикладне рішення забезпечує можливість не визначати рахунки розрахунків з контрагентами вручну при кожному заповненні документа, а підставляти відповідні значення за замовчуванням із регістра відомостей Рахунки розрахунків з контрагентами.

Але в нашому випадку необхідно зробити деякі налаштування розрахунків. Для цього переходимо з панелі навігації картки договору з контрагентом в регістр відомостей Рахунки розрахунків з контрагентами і призначаємо Рахунок бухгалтерського обліку 654 За індивідуальним страхуванням.

  1. Розглянемо на прикладі відображення операції обліку страхових платежів за договором ДМС, сплачених роботодавцями за працівників.

Приклад:

Організація ТОВ «Добро» надає співробітнику поліс добровільного медичного страхування як додаткове благо. Він має оклад 17 600,00 грн. Вартість поліса – 8 000,00 грн за період страхування 12.07.2024 – 11.07.2025.

Організація перераховує страховий платіж за поліс ДМС. Цю операцію відображаємо документом Списання з банківського рахунку з видом операції Інше списання.

Створення документу відбувається автоматично через журнал Банківські виписки за допомогою завантаження даних з програми Клієнт-банку або на підставі виписки банку вручну (розділ Банк і каса, група БанкБанківські виписки).

Перевіряємо рухи проведення документу натискаємо на кнопку на верхній панелі.

Наступна операція з нарахування страхових платежів за договором ДМС відображається за допомогою документа Коригування боргу (розділ Купівлі, група Розрахунки з контрагентами).

Документ Коригування боргу призначений для ручного коригування боргу контрагента. В ньому вказуємо:

  • Вид операціїЗміна (формування) заборгованості;
  • Дата – дату реєстрації документа в інформаційній баз;
  • Номер – автоматично присвоюється програмою після його запису;
  • Контрагент – вибираємо Страхова компанія «Країна».

На закладці Кредиторська заборгованість вказуємо обов'язкові реквізити договору, за яким необхідно здійснити нарахування страхових платежів, валюти, курсу та суми взаєморозрахунків, рахунку розрахунків. Інші реквізити підтягуються автоматично за замовчуванням.

На закладці Кореспондуючий рахунок вибираємо зі списка рахунок 663 Розрахунки за іншими виплатами та його аналітику (Працівника організацій) – Золотухін Олександр Максимович.

Перевіряємо рухи проведення документу, натискаємо на кнопку на верхній панелі.

Переходимо до відображення нарахування доходу співробітника у вигляді страхових платежів за договором ДМС.

Нарахування доходу відбувається двома сумами:

  • Страховий платіж за договором ДМС в межах 30 % нарахованої ЗП – не оподатковується ПДФО та ВЗ. Відображається в додатку 4 ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «125»;

Відповідно до пп.«в» пп.164.2.16 п.164.2 ст.164 Податкового кодексу України №2755-VI від 02.12.2010р. (далі – ПКУ) не включається до оподатковуваного доходу фізичної особи сума, сплачена роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами добровільного медичного страхування в межах 30% нарахованої заробітної плати такому працівнику.

  • Страховий платіж за договором ДМС – сума доходу понад 30% нарахованої ЗП, визнається доходом у негрошовій формі та є базою оподаткування для ПДФО, що помножується на натуральний коефіцієнт 1,219512. Відображається в додатку 4 ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «126». При цьому є базою оподаткування для Воєнного збору, але не помноженою на натуральний коефіцієнт.

Розглянемо розрахунок:

Заробітна плата співробітника на момент отримання доходу складає 17 600,00 грн., 30% від заробітку становить 5 280,00 грн. (17 600,00 грн. *30%).

Страховий платіж за договором ДМС дорівнює 8 000,00 грн.

Тобто сума отриманого доходу у негрошовій формі, що перевищує 30 % та є базою оподаткування для ПДФО, що помножена на натуральний коефіцієнт складає –
3 317,07грн. (2 720,00 грн.*1,219512).

Для нарахування доходу співробітника у вигляді страхового платежу за договором ДМС в межах 30 % нарахованої заробітної плати створюємо документ Реєстрація інших доходів фізосіб (розділ Зарплата, група Див. також, Інші доходи).

При створені документа Реєстрація інших доходів фізосіб заповнюємо необхідні реквізити:

  1. Місяць – програмою автоматично заповнюється місяць, в якому створений документ. За потреби можно змінити на необхідний.
  2. Дата – вказуємо дату реєстрації документа в інформаційній базі.
  3. Номер – автоматично присвоюється програмою після його запису.
  4. Вид доходу – вибираємо із довідника Види інших доходів фізосіб.

Напередвизначеного значення для нашої операції не має, тому стврюємо новий документ з найменуванням Страховий платіж за договором ДМС в межах 30 % нарахованої ЗП. В ньому заповнюємо необхідні параметри для відображення розрахунку та обліку ПДФО і ВЗ.

Зверніть увагу, що ми проставляємо Код доходу ПДФО – 125 та не проставляємо прапори на всіх показниках.

  1. У реквізиті Група обліку вибираємо значення з довідника Групи обліку нарахувань і утримань. В нашому випадку – Виплати за договорами 663.
  2. Код доходу ПДФО – підставляється програмою автоматично із довідника Види доходів ПДФО, які задано при створені Виду інших доходів.
  3. У реквізиті Спосіб відображення – заповнюємо із довідника Способи відображення зарплати.

Напередвизначеного значення для нашої операції теж немає. Здійснюємо створення нового з довідника з найменуванням Страхування за договором ДМС 07.2024-06-2024. В реквізитах нарахування вказуємо рахунок 39 Витрати майбутніх періодів.

В табличній частині документа заповнюємо дані щодо Співробітника та суми отриманого доходу у негрошовій формі, фкий не перевищує 30% від заробітку.

Тепер переходимо до нарахування оподатковуваної частини доходу співробітника у вигляді страхових платежів за договором ДМС.

Для цього теж створюємо документ Реєстрація інших доходів фізосіб. В якому для заповнення реквізиту Вид доходу, створюємо ще один довідник Вид інших доходів фізосіб знайменуванням – Страховий платіж за договором ДМС.

Зверніть увагу, що ми задаємо параметри:

  • Код доходу ПДФО126 Додаткове благо;
  • прапор Дохід в натуральній формі – встановлюється для доходу, базою оподаткування ПДФО яких є вартість такого доходу помножена на натуральний коефіцієнт, тобто в об’єднаному звіті з ПДФО та ЄСВ буде відображатися сума, збільшена на цей коефіцієнт;
  • прапор Утримувати ПДФО з зарплати – встановлюється, щоб ПДФО та ВЗ утримати не з цього доходу, а із заробітної плати. В об’єднаному звіті з ПДФО та ЄСВ відображається сума нарахованого доходу і податку.

В табличну частину документа вносимо дані щодо Співробітника та суму отриманого доходу у негрошовій формі, що перевищують 30 % від суми заробітку.

У зв'язку з тим, що утримання ПДФО та Військового збору здійснюється із нарахованого доходу працівника, створюємо документ Нарахування зарплати та внесків (розділ Зарплата).

Перевіряємо суми доходів для утримання ПДФО і ВЗ з нарахованого доходу працівника (страхових платежів) на закладці ПДФО.

Як описано вище, сума доходу страхових платежів буде розділена на:

  • суму доходу, що не включається до оподатковуваного доходу – 5 820,00 грн.
    (17 600,00 грн. *30%) з кодом доходу 125;
  • суму доходу, яка перевищує 30% нарахованої зарплати і вважається додатковим благом – 3 317,07грн. (2 720,00 грн.*1,219512), де 1,219512 – натуральний коефіцієнт додаткового блага) з кодом доходу 126.

Перевіряємо утримання ПДФО і ВЗ з нарахованого доходу працівника (страхових платежів):

ПДФО 18 % – 597,07 грн. (3 317,07 грн. *18%);

ВЗ 1,5 % – 40,80 грн. (2 720,00 грн. *1,5%).

Всього: 637,87 грн.

Сплата утриманих податків здійснюється протягом трьох робочих днів від дня перерахування страхових платежів.

Цю операцію відображаємо документом Списання з банківського рахунку (розділ Банк і каса, група БанкБанківські виписки) з видом операції Перерахування податків/внесків по заробітній платі.

Як правило, майже всі організації створюють ці документи автоматично за допомогою завантаження даних з програми Клієнт-банку через журнал Банківські виписки.

Перевіряємо рухи проведення документів, натискаємо на кнопку на верхній панелі.

Далі для відображення в обліку бухгалтерських проведень з нарахування доходів, утриманих податків та внесків створюємо документ Відображення зарплати в фінансовому обліку (розділ Зарплата).

Кнопкою Заповнити автоматично заповнюються дані на закладці Нарахування та внески за видом операції Доходи контрагентів з відображення витрат, а на закладці ПДФО – з відображення суми ПДФО і ВЗ.

Завершальним етапом є визнання щомісячних витрат роботодавця у розмірі 1/12 суми страхової премії. Для цього створюємо документ Закриття місяця (розділ Операції, група Закриття періоду), в якому встановлюємо прапор навпроти операції Списання витрат майбутніх періодів.

Перевіряємо рухи проведення документів, натискаємо на кнопку на верхній панелі.

Теперь всі необхідні дані внесені в програму.

автор
  • Діючий бухгалтер зі стажем більше 20 років та досвідом роботи на всіх дільницях обліку. Працювала на посадах головного бухгалтера та бухгалтера-експерта з консультування в програмі обліку.
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.