спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Огляд конфігурації BAS. Модуль обліку акцизного палива

(оновлено 15.07.2024)

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Для обліку акцизного податку в організаціях, що займаються оптовою та роздрібною торгівлею пальним. Розробники програмного забезпечення BAF створили BAS. Модуль обліку акцизного палива. І саме про цей модульдалі піде мова.

BAS. Модуль обліку акцизного палива є доповненням до рішень BAS Бухгалтерія, BAS Бухгалтерія КОРП та BAS АГРО.

Основна мета Доповнення – автоматизація документообігу з відображення господарських операцій з пальним в організації відповідно до вимог законодавства, а також відстеження руху підакцизних товарів, прогнозування об’єму акцизного реєстраційного ліміту.

Основними функціональними можливостями BAS. Модуль обліку акцизного палива є:

  • відображення операцій надходження та реалізації у розрізі акцизних місць зберігання;
  • автоматичне створення акцизних накладних на підставі надходження, реалізації та переміщення пального;
  • автоматичне створення декількох акцизних накладних на підставі одного документу для кожного окремого акцизного місця зберігання;
  • створення звітів для здійснення контролю акцизних накладних, що попередньо створені на підставі документів;
  • здійснення обміну акцизними накладними з регламентовані звіти FREDO Звіт, форми для друку;
  • формування звітів щодо вхідного акцизу (ВКД) та вихідного акцизу (ВКД).

Огляд конфігурації Доповнення BAS. Модуль обліку акцизного палива проведемо на прикладному рішенні BAS Бухгалтерія ред. 2.1

Як ми бачимо, розробники до прикладного рішення BA: Бухгалтерія, ред. 2.1 додали доповнення у вигляді додаткового розділу меню Акциз на ПММ, який містить різні групи.

Група Нормативно довідкова інформація

Включає такі Довідники:

  1. Акцизне місце зберігання – можливості довідника дозволяють користувачу вести облік відокремлено від складів, у розрізі резервуарів або напівпричепів-цистерн. Акцизне місце зберігання має два типи – Стаціонарний та Пересувний.
  1. Склади – міститься список місць зберігання товарів, що описує фізичне місце зберігання. Наприклад: ангар, майданчик, кімната тощо.

Є можливість налаштувати довідник Склади, який буде використовуватися для зберіганням нафтопродуктів.

Для цього потрібно встановити в блоці Облік акцизу на паливо відповідні параметри, а семе: тип акцизного складу (пересувний стаціонарний), уніфікований номер СЕАРП та параметр вираховувати щільність.

  1. Договори – довідник призначений для зберігання договорів взаєморозрахунків, укладених з контрагентами. Він підпорядкований довіднику Контрагенти.

В договорі контрагента налаштовується параметр Створювати акцизні накладні зведено.

  1. Контрагенти – включає постачальників і покупців підприємства, а також юридичних і фізичних осіб, з якими у підприємства виникають інші цивільно-правові відносини: банки, митниці, фонди і т. д. З довідника є можливість перейти до регістру Неакцизні місця зберігання.

В картці контрагента на вкладці Облік акцизу на паливо здійснюється налаштування параметрів обліку акцизу у контрагента.

  1. Виробники.
  2. Дані по резервуарам АЗС.
  3. Декларація ВМД.
  4. Класифікатор типів митних декларацій.
  5. Класифікатор типів транспорту.
  6. Лічильники ПРК (Паливороздавальні колонки).
  7. Насоси.
  8. Номенклатура – довідник призначений для зберігання інформації про товари, продукцію, зворотну тару, матеріали, послуги, об'єкти будівництва, обладнання.
  9. Пістолети.
  10. Резервуари.
  11. Типи транспортних засобів.
  12. Транспортні засоби – призначений для обліку парку транспортних засобів, що є у розпорядженні організації (як найманих, так і власних). Використовується у програмі в робочому місці Доставка при оформленні документів Завдання на перевезення та друкованої форми товарно-транспортної накладної (1-Т).

Група Документи

Група містить документи для відображення операцій щодо підакцизних товарів.

  1. Документ ВМД по імпорту оформляється в тому випадку, якщо необхідно при надходженні імпортних товарів відобразити інформацію про митні збори, акциз, ПДВ і мито, зафіксовані у вантажній митній декларації.

У документі зазначається номер вантажної митної декларації (Номер ВМД), за якою необхідно ввести інформацію про мита і митні збори.

  1. Документ Довідка про зведені за добу облікові дані – містить інформацію щодо Організації, Складу, Зміни, Номенклатури та коду УКТЗЕД, Резервуару та Лічильника ПРК.

В табличній частині Резервуари та Лічильник ПРК додатково заповнюються відомості:

  • найменування;
  • власник;
  • уніфікований номер;
  • серійний номер рівнеміра;
  • блок даних про виробника;
  • блок даних про об’єм;
  • блок перевірки.

Документ Довідка про зведені за добу облікові дані вивантажується у файл для подальшого підписання електронним цифровим підписом.

  1. Документ Додаток №1 до декларації по акцизу – в нього вноситься інформація про Організацію, Місяць заповнення, Курсу валют, Код операції.

В табличній частині документа заповнюємо параметри:

  • уніфікований номер акцизного складу;
  • код товару;
  • обсяг залишку пального;
  • кількість отриманого та реалізованого пального;
  • розмір ставки акцизного податку;

Після створення нового додатку потрібно вказати необхідні параметри та натиснути кнопку Заповнити.

В програмі є можливість роздрукувати документ та вивантажити в файл (xml) для завантаження в ЄРАН.

  1. Документ Надходження товарів і послуг – призначений для відображення операцій надходження товарів і послуг. В документі необхідно встановити ознаку Враховувати густину.
  1. Документ Оприбуткування товарів – це фінансовий документ, призначений для оформлення факту оприбуткування товарів на склад, а також для відображення фактичного надходження надлишків товарів на склад із зазначенням акцизного місця зберігання та реєстрації ціни на ці товари.

Документ оформляється окремо по кожному складу, акцизному місцю зберігання і організації підприємства.

  1. Документ Переміщення товарів – призначений для відображення переміщення товарів, матеріалів, готової продукції і устаткування між складами.

Обов'язково зазначається Склад-відправник і Склад-одержувач.

В конфігурації документ Переміщення товарів допрацьований та надає можливість переміщувати товари між Акцизними місцями зберігання. В ньому необхідно обов'язково встановити ознаку Враховувати густину на вкладці Основне.

  1. Документ Реалізація товарів і послуг – використовується для відображення операцій по реалізації товарів, матеріалів, послуг, готової продукції.

Під час створення документу програма аналізує наявність відповідного товару у розрізі складів та Акцизного місця зберігання. Тобто документ не буде проведено у разі відсутності товару на вибраному Акцизному місці зберіганні.

У документі Реалізація товарів і послуг необхідно встановити ознаку Враховувати густину на вкладці Основне.

  1. Документ Списання товарів – призначений для відображення списання обладнання, товарів, матеріалів та готової продукції у зв'язку з нестачею на невиробничі потреби (як правило, на негосподарську діяльність).

Документ можна ввести на підставі документу Інвентаризація товарів на складі.

  1. Документ Товарно-транспортна накладна – допрацьований розробниками, що надає можливість створювати документ та друкувати форму №1-ТТН.

Документ може створюватись на основі документу Реалізація товарів та послуг. Обидва служать тільки для обліку і не формують проводки при проведенні.

На підприємстві він використовується для обліку на шляху переміщення ТМЦ, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, а також для розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи.

Група Акциз вхідний

Група вміщує в собі документи щодо акцизу вхідного.

  1. Вхідна акцизна накладна – використовується з метою прогнозування та відстеження акцизного ліміту Організації, який можно створити на підставі Надходження товарів і послуг.

Документи можна створювати вручну або автоматично за вибраний період, використовуючи обробку Створення вхідних акцизних накладних.

В програмі є можливість завантажувати документи з FREDO ДокМен.

  1. Коригування вхідної акцизної накладної (ВКД) – створюється для коригування вже створеного документа Вхідна акцизна накладна. Обов'язково вказувати Код коригування.

Група Акциз вхідний включає регістр документів Очікуваний і підтверджений акциз що надходить (ВКС).

Група Акциз вихідний

Група вміщує в собі документи щодо акцизу вихідного:

  1. Акцизна накладна – використовується З метою відстеження акцизного ліміту організації в програмі. Є можливість створити на підставі Реалізація товарів і послуг.

Документи можна створювати вручну або автоматично за вибраний період, використовуючи обробку Створення акцизних накладних.

  1. Коригування акцизної накладної (ВКД) – створюється для коригування вже створеного документа Акцизна накладна. Обов'язково вказувати Код коригування.

Група Акциз вихідний включає регістр документів Очікуваний і підтверджений акциз що виходить (ВКС).

Група Звіти

Група містить в собі звіти стосовно підакцизних товарів:

Відомість по партіях підакцизних товарів – управлінський звіт, що відображає рух підакцизних товарів окремо в одиницях зберігання (кілограмах та літрах) та у розрізі Організації, Складу, Номенклатури, Серії, Документу оприбуткування за встановлений період.

Вхідний акциз (ВКД) та Вихідний акциз (ВКД) – звіти, які відображають об’єми акцизного ліміту, що очікується, та об’єми акцизного ліміту, що підтверджений постачальником або зареєстрований платником.

Група Сервіс

Група включає налаштування параметрів обліку акцизу на ПММ, які необхідно здійснити для правильної роботи доповнення на першому етапі роботи. Ці налаштування працюють окремо від загальносистемних та будуть дійсними виключно для Номенклатури з типом Підакцизний товар.

Також група містить обробки для створення вхідних та вихідних акцизних накладних. У формі обробки необхідно вибрати Організацію та період, за який слід проаналізувати необхідність створення вихідних акцизних накладних на підставі документів Реалізація товарів і послуг.

У розділі меню Акциз на ПММ в групі Сервіс знаходиться ще одна обробка Пакетне вивантаження накладних.

Вона надає можливість використовувати різноманітні фільтри для вивантаження окремих документів у програму FREDO Звіт. Для пакетного вивантаження слід вибрати каталог зберігання, Організацію, налаштувати доступні фільтри.

Як бачимо, модуль обліку акцизного палива буде корисний підприємствам, які планують автоматизувати цю ділянку.

автор
  • Діючий бухгалтер зі стажем більше 20 років та досвідом роботи на всіх дільницях обліку. Працювала на посадах головного бухгалтера та бухгалтера-експерта з консультування в програмі обліку.
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.