спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Індексація землі в BAS Агро. Бухгалтерія

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Нормативна грошова оцінка землі (НГО) використовується в якості відправної точки для розрахунків, пов’язаних з використанням і відчуженням земель.

Вона є базою оподаткування для:

  • плати за землю (ст. 271 Податкового Кодексу України);
  • єдиного податку четвертої групи підприємців (ст. 291 ПК);
  • ціни землі.

Основою розрахунку є рентний дохід від використання земельної ділянки протягом певного періоду часу, тобто виручка від використання земельної ділянки за цільовим призначенням.

Під час воєнного стану розмір орендної плати не може перевищувати 8% НГО земельної ділянки, яка визначається від середньої нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.

Ціна сільськогосподарської землі, яка раніше не була об’єктом ринкових відносин, не може бути нижчою за НГО. Держгеокадастр 12 січня 2024 р. назвав коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік, який дорівнює 1,051.

У 2024 році коефіцієнт індексації застосовується до усіх категорій земель.

Нормативна грошова оцінка земель є базою оподаткування для сплати за землю та для сільськогосподарських товаровиробників.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно в залежності від дати проведення нормативної грошової оцінки земель згідно п. 289.2 ПКУ.

У типовій конфігурації BAS АГРО. Бухгалтерія відомості щодо нормативної оцінки землі заповнюються в довіднику Ділянки у розділі меню Оренда землі – група Довідники та налаштуванняДілянки.

У довіднику зберігається інформація про ділянки, які використовуються підприємством. Створення нової Ділянки здійснюється натисканням кнопки Створити.

На закладці Загальна вказується два варіанти площі: фізична і з кадастру та кадастровий номер.

На закладці Дані про заставу права оренди вказується дата виникнення застави і вносяться відомості про заставодержателя.

На закладці Координати вказуються координати ділянок за допомогою кнопки Додати.

Щоб заповнити відомості щодо нормативної оцінки землі потрібно перейти за відповідним гіперпосиланням Нормативної оцінки землі в довіднику Ділянки.

Надалі при зміні нормативної оцінки землі, наприклад, з урахуванням коефіцієнта індексації, створюється новий запис за допомогою обробки Установка коефіцієнта індексації і відсотка виплати. Для цього у розділі меню Оренда землі – група Сервіс.

Для автоматичного заповнення обробки заповнюються обов'язкові поля з блоку Відбір, а саме:

  • На дату – дата, на яку здійснюється індексація нормативної грошової оцінки земель;
  • Організація – вказується організація сільськогосподарських товаровиробників;
  • Контрагенти – поле для введення групи контрагентів, яким проводиться даною обробкою індексація;
  • Вид поля – поле заповнюється зі списком групи довідників Ділянки.

Автоматичне заповнення табличної частини для розрахунку індексації виконується натисканням кнопки Заповнити таблицю.

Автоматичний розрахунок індексації нормативної грошової оцінки земель здійснюється при встановлені прапора Розрахунок індексації, заповненні реквізиту Коефіцієнт індексації через натискання кнопки Розрахунок.

Здійснення запису в реєстрі Нормативна оцінка землі виконується за допомогою кнопки Виконати. Про це программа видає повідомлення.

Перевірити інформацію про здійснення запису щодо проведення індексації нормативної грошової оцінки земель виконуємо при переході за відповідним гіперпосиланням Нормативної оцінки землі в довіднику Ділянки.

автор
  • Діючий бухгалтер зі стажем більше 20 років та досвідом роботи на всіх дільницях обліку. Працювала на посадах головного бухгалтера та бухгалтера-експерта з консультування в програмі обліку.
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.