спілка автоматизаторів бізнесу оренда програм автоматизації

+38(093) 170-70-00 

sale@aktiv.ua

Оформлення медичних послуг в «BAS Медицина»

*придумайте пароль, который будете использовать для входа

Прикладне рішення «BAS Медицина» допомагає підвищити ефективність управління сучасною медичною організацією та забезпечити якісне надання медичних послуг пацієнтам у амбулаторно-поліклінічних умовах і денних стаціонарах та автоматизувати облік у поліклініках, лікарнях та медичних центрах. Також програма дозволяє вести облік медичних матеріалів, медикаментів та товарів медичного призначення в аптечних пунктах.

Завдяки широким можливостям налаштування системи програму можна пристосувати до будь-яких бізнес-процесів медичної організації та різних організаційно-правових форм, а також розділяти доступ до даних і вести облік декількох медичних організацій в одній інформаційній базі.

Призначення та основні можливості конфігурації

Медична послуга є основною одиницею обліку медичної допомоги. Одне з призначень конфігурації – автоматизація обліку медичних послуг, починаючи з визначення переліку послуг, що будуть надані пацієнту, до моменту виконання їх медичним персоналом, виставлення рахунків і контролю взаєморозрахунків.

Для таких цілей в програмі використовуються статуси послуг. Лікарі та працівники реєстратури можуть відстежувати «життєвий цикл» медичних послуг пацієнта, починаючи з моменту його першого звернення.

Електронні медичні картки

Програма дозволяє вести електронні медичні картки, які формуються з електронних документів в момент реєстрації факту виконання послуги: прийом, процедура, дослідження, огляд чи консультація. Такий документ буде частиною електронної медичної карти пацієнта і відображатиме результати виконання медичної послуги.

Електронні медичні документи

Медичний документ може містити будь-яку інформацію, описану в контексті електронної картки пацієнта. При цьому інформація надається як у вигляді структурованих записів з використанням мови розмітки XML, так і у вигляді будь-якого MIME-закодованого об'єкта, включаючи сканований образ документа, текстовий або табличний документ в одному з поширених форматів, зображення, звук або інший мультимедійний об'єкт.

Також передбачена можливість збереження медичних документів у файлах в форматі HL7 CDA R2 і PDF. Для чого використовується стандарт HL7 27932-2015 Архітектура клінічних документів HL7. Випуск 2 (HL7 CDA R2).

Підписання електронних медичних документів

  1. Підписання документа здійснюється у відповідності зі стандартом CDA Digital Signatures.
  2. Електронний підпис зберігається у форматі XMLDSig.
  3. Підтримується встановлення довільного числа підписів на документ.
  4. Якщо в медичному документі присутні посилання на прикріплені файли, файл автоматично підписується окремими підписами.


Одночасно передбачена можливість групового і відкладеного підписання документів. Під груповим підписанням розуміється підпис медичного документа двома і більше відповідальними особами. Відкладене підписання означає, що підписання медичних документів можна відкласти на деякий час. Наприклад, у лікаря закінчився термін дії сертифіката на електронний підпис.

Шаблони медичних документів

Шаблон медичного документа – екранна форма, яка дозволяє медичному працівнику створювати і редагувати медичні документи. Шаблон допомагає лікарю правильно заповнити медичний документ та не допустити орфографічних помилок.

Статуси медичних документів

  1. Медичні документи можуть мати кілька станів:
  2. Не готовий – документ створений, але ще знаходиться в процесі підготовки.
  3. Готовий – документ готовий та встановлений електронний підпис.
  4. Виданий – документ роздрукований.

Управління угодами та взаєморозрахунками

В програмі передбачене ведення угод про реалізацію медичних послуг пацієнтам. В них встановлюються ціни на медичні послуги, реєструються обмеження на надання медичних послуг, знижок та квот. Умови взаєморозрахунків з платниками і контроль їх виконання визначається в договорах, що прикріплюються до угод.

В угодах вказується джерело фінансування, яке задає певну поведінку при формуванні замовлень. В замовленні та госпіталізації також обов'язково зазначається угода, на підставі якої проводяться взаєморозрахунки.



Реєстратура

Реєстратура грає основну роль в медичній організації, завдяки автоматизації робочого місця працівника на цій ділянці управляють потоками пацієнтів.

Реєстратор за допомогою обробки з пошуку медичної картки може швидко знайти дані пацієнта, відкрити картку пацієнта, оформити замовлення на послуги або записати на прийом, що сприяє швидкому обслуговуванню пацієнтів в реєстратурі.

У розділі Реєстратура вводяться відомості про пацієнта (персональні дані, дані полісів страхування тощо), створюються електронні медичні картки, формується замовлення, проводиться планування медичних послуг. Зміни даних пацієнта реєструються із збереженням історії змін.

Довідки, направлення і будь-які інші документи, що приніс пацієнт у паперовому варіанті, можуть бути відскановані і прикріплені до карти пацієнта в електронному вигляді. Запис пацієнтів на прийом на певну дату, може здійснюватися з точністю до п'яти хвилин. При цьому реєстратор здатен швидко оцінити рівень завантаженості лікаря або медичного кабінету.







Планування медичних послуг

При плануванні роботи медичної організації в якості основного ресурсу для виконання послуг є робочі місця. Медичне робоче місце – логічна одиниця планування, яка включає в себе дані про співробітника та кабінет, де реквізити мають додаткові властивості та обмеження.

Для планування медичних робочих місць складаються графіки роботи. В них задаються робочі і вихідні дні, години прийому. У програмі передбачена можливість ведення складних графіків, що враховують дні тижня, парність днів місяця, святкові та передсвяткові дні.

При плануванні в реальному часі відображається завантаженість медичних робочих місць, де надаються призначені пацієнту послуги.

Перегляд зайнятості працівників показує поточний стан зайнятості робочих місць: відображається розклад роботи лікарів, в комірках таблиці за часом і датою зазначаються записані на прийом пацієнти.



Автоматизована торгова точка

Прийом оплати за медичні послуги здійснюється розділі програми «Автоматизована торгова точка», де касир точки має можливість приймати оплату як готівкою, так і безготівковими грошовими коштами.

Для швидкого пошуку замовлення пацієнта, за якою відбувається оплата, може використовуватися штрих-код, надрукований на рахунку або маршрутному листі, що видається пацієнту в реєстратурі. За відсутності у пацієнта надрукованого рахунка на оплату пошук може здійснюватися за прізвищем, іменем, по батькові або за номером картки.

Передбачена можливість часткової оплати, оплати декількох замовлень, повернення грошових коштів. Всі операції з грошовими коштами в АТТ фіксуються.



У програмі присутні звіти, що дозволяють відстежити рух грошових коштів.



Контроль виконання

Розділ програми «Контроль виконання» призначений для автоматизації робочого місця медичного персоналу, який надає медичну допомогу в амбулаторно-поліклінічних умовах, і служить для виконання наступних завдань:

  • реєстрації факту виконання медичної послуги;
  • перегляду відомостей, що зберігаються в електронній медичній картці, в тому числі результати досліджень та аналізів;
  • формування лікарем медичних документів (висновків, протоколів, призначень тощо) за результатами виконання послуги;
  • заповнення інших медичних документів.

У програмі реалізовано два варіанти автоматизації робочого місця лікаря: Змінне завдання, АРМ лікаря. У Змінному завданні відображається список медичних послуг, запланованих на медичне робоче місце лікаря. Змінне завдання можна налаштувати за робочим місцем, групою замінності. За один прийом пацієнту може бути надано декілька медичних послуг.

Лікар може сформувати в електронному вигляді медичні документи, прикріпити зображення або будь-які інші файли. У процесі формування документів він за медичними показаннями має можливість призначити і запланувати послуги, реєструвати діагнози за класифікатором хвороб МКХ-10.

АРМ Лікаря призначена для роботи лікарів, які можуть реєструвати пацієнтів самостійно. Обробка АРМ Лікаря відображається в призначеному для користувача інтерфейсі.

Управління закупівлями

Дозволяє організувати облік закупівель аптечних товарів у відповідності з чинним законодавством. Облік закупівель ведеться в розрізі контрагентів і договорів з контрагентами за кожною номенклатурною позицією у кількісному і сумовому вираженні. Налаштовувати облік аптечних товарів можна за серіями, термінами придатності і документам партії для кожної позиції номенклатури окремо.

Управління складом

Прикладне рішення дозволяє організувати розширений аналітичний облік лікарських засобів:

  • за класифікаційними ознаками (анатомо-терапевтично-хімічна та фармако-терапевтична класифікація, діюча речовина або міжнародна непатентована назва, торгова назва);
  • за належністю до списків (наркотичні та психотропні речовини (за групами), сильнодіючі і отрути, безрецептурний відпуск).

У програмі є можливість організувати облік руху аптечних товарів як в цілому за складами, так і за місцями зберігання всередині складу (кількісний). Програма дозволяє вести роздільний облік руху аптечних товарів за джерелами фінансування закупівель аптечних товарів.


У програмі передбачено:

  • оприбуткування (введення залишків або надлишків за результатами інвентаризації);
  • переміщення товарів між складами;
  • списання зі складів аптеки (в разі нестач за результатами інвентаризації, при закінченні терміну придатності, у надзвичайних ситуаціях тощо).





Програма дозволяє формувати відпуск товарів з аптеки на підставі електронної вимоги відділення (за умови комплексної автоматизації аптеки і відділень) або без електронної вимоги (за умови локальної автоматизації аптечних складів без відділень).

Передбачено формування розгорнутих аналітичних звітів по руху аптечних товарів та регламентованої бухгалтерської звітності.



Реалізована перевірка серій за переліком вилучених з обігу лікарських препаратів.




Облік лабораторно-фасувальних робіт

Оформлення операцій виготовлення ліків за лікарськими приписами, а також розфасовки лікарських засобів індивідуального приготування і внутрішньоаптечних заготівок.

Листки непрацездатності

Листки непрацездатності – документи, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян і підтверджують їх тимчасове звільнення від роботи. Крім того, він також є підставою для призначення і виплати допомоги працівнику з тимчасової непрацездатності або за вагітністю і пологами.


Коли терміни тимчасової непрацездатності пацієнта перевищують строки, встановлені наказом Міністерства охорони здоров'я України Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 882 ( z0163-12 ) від 06.12.2011 «Про затвердження Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян», необхідне скликання лікарської комісії. Вона розглядає випадок захворювання і приймає рішення про продовження або закриття випадку непрацездатності.

Управління стаціонаром

Приймальне відділення є тією структурою, з якої починається госпіталізація пацієнтів. Воно забезпечує порядок госпіталізації та організації надання кваліфікованої невідкладної стаціонарної або амбулаторної медичної допомоги всім пацієнтам.

Документ Надходження пацієнта в стаціонар призначений для реєстрації пацієнтів, які звернулися в приймальне відділення стаціонару. Реєструються і ті, кому можуть відмовити у госпіталізації з будь-яких причин.


Призначення лікарських засобів пацієнта в приймальному відділенні проводиться за допомогою команди Призначення – Лікарські призначення.

Після встановлення діагнозу лікар складає план лікування, який є переліком медичних послуг і лікарських засобів. Також він складається для попередньої оцінки вартості, якщо лікування відбувається на платній основі.

Розділ «Пост відділення», включає в себе наступні пункти, які зможуть впорядкувати і відстежувати інформацію з медичної картки хворого:

  • рух пацієнта залежно від його стану, лікарських призначень і наявності необхідного ліжка;
  • умови і порядок вибуття з лікарні.

Однак конфігурація не призначена для ведення повноцінного бухгалтерського обліку і формування всіх необхідних регламентних документів для подання їх у державні податкові органи. У програмі «BAS Медицина» передбачена можливість вивантаження даних на рівні первинних документів та проводок у наступні конфігурації: «BAS Бухгалтерія, ред. 2.1», «Бухгалтерія для України, ред. 2.0».

Тож, якщо ви працюєте в медичній сфері, «BAS Медицина» – саме та програма яка допоможе вам автоматизувати облік діяльності. Щоб придбати цю програму, звертайтеся в «Актив-Софт»!

Більше деталей про «BAS Медицина» та форма для безкоштовного отримання демодоступу – на сторінці. Переходьте за посиланням!

На сайт

автор
  • Провідний аналітик-консультант зі стажем роботи понад 17 років. Професійно допомагає оптимізувати програмні рішення під певні вимоги клієнта
*/

Ваша заявка прийнята!

Наш менеджер зв'яжеться з вами,
а поки ми пропонуємо дізнатися про важливі моменти роботи в BAS Бухгалтерія КОРП.