Вірне визначення собівартості продукції - це політика підприємства, яка безпосередньо пов'язана з технологічним процесом. У цій статті розглянемо аналіз собівартості і розберемо як формується собівартість в BAS на прикладі.
Важливим моментом точного розрахунку собівартості є попередне налаштування необхідних довідників. Ключовими довідниками є:
- підрозділи організації
- номенклатурні групи
- статті витрат.
Формування собівартості продукції в BAS
Розберемо на прикладі організації "МИР", яка виробляє великий асортимент випічки: вафлі, печиво, торти. Однак великою популярністю користуються у пекарні імбирні пряники.
В BAS внесемо бланк продуктів "Набір імбирних пряників дитячий", а також "Набір імбирних пряників до свята" до номенклатури "Пряники".
У документі "Звіт виробництва за зміну" оформимо випуск продукції. Нам необхідно відзначити нашу категорію “Пряники” при оприбуткуванні товару на склад.
У журнал проводок автоматично фіксуються відомості щодо списання ТМЦ.
Далі здійснюється замітка в регістр "Незавершене виробництво".
Протягом місяця пекарня "МИР" займається виробництвом цієї продукції, і виконує накопичення суми витрат на "Цех1" і номенклатурну категорію "Пряники" за рахунком 231.
Витрати, витрачені на виготовлення і витрати, які не належать до якоїсь з номенклатурних категорій, опріходуем як загальновиробничі. Наприклад, кошти на зарплати співробітників, оренду приміщення/обладнання, воду, електропостачання та ін. Нараховуємо за рахунком 91.
Розподіл собівартості в BAS
У безкоштовному вебінарі ми вже розглядали "Робота з замовленням покупця в УТП", після перегляду якого ви зможете самостійно налаштувати програму BAS для обліку виробничої діяльності і правильно здійснювати розрахунок собівартості продукції.
Повернемося до нашого прикладу. До кінця місяця необхідно створити документ "Закриття місяця" включаючи операцію "Розрахунок і коригування собівартості продукції". Під час розрахунку собівартості, програма BAS в автоматичному режимі здійснює контроль підрозділів і номенклатурних категорій, які виробляли продукцію.
Наступним кроком буде оцінка собівартості виробів. Поточну операцію можна зробити завдяки розрахунку "Калькуляція собівартості продукції".
Провівши документ "Закриття місяця" сума витрат розподіляється в собівартість продукції "Набір імбирних пряників дитячий" і "Набір імбирних пряників святковий" пропорційно планової собівартості.
Ми можемо звернутися до довідки по продукції:
Ознайомившись зі специфікацією можна прийти до висновку, що випускаючи продукцію однієї суми, витрати будуть розподілятися по номенклатурної категорії пропорційно собівартості.
Також варто відзначити, що складаючи список номенклатурних категорій, необхідно розподіляти суму витрат по номенклатурної категорії і підрозділу:
- товари одного виду з ідентичним складом матеріалів слід відносити до однієї номенклатурної категорії;
- товари різного виду і з різним складом матеріалів відносимо до різних номенклатурних категорій.
Якщо у Вас виникли будь-які питання, замовте консультацію.
Наші фахівці з радістю допоможуть.